Tarih: 20.09.2024 08:58

İLK ADIM!

Facebook Twitter Linked-in

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ordu’ya gelişinin 100’üncü yılı dolayısıyla İlkadım Anıtında çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ordu’ya gelişinin 100’üncü yıl dönümü için tören düzenlendi. 

Altınordu Kaymakamı Erhan Karahan ve Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe’nin anıt önüne çelenk bırakmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. 

“ATAMIZ, KENTİMİZDE İLKLERE İMZA ATMIŞTIR”

Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Cumhuriyetin ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün, yurt gezilerine büyük önem verdiğini hatırlattı.

Bu gezilerin Cumhuriyet Türkiye’sinin şekillenmesinde önemli bir rol oynadığını belirten Başkan Tepe, “Uygar dünyayla bütünleşik, özgür ve bağımsız bir Türkiye inşa etmek için yola çıkan Atatürk, Karadeniz gezisinde, yakın gelecekteki devrimlerin işaretlerini vermiş ve ‘Benim için bir taraflılık vardır, o da cumhuriyet ve inkılap taraftarlığıdır’ demiştir. Bu düşünceler ve duygularla geldiği Ordu’muzda da büyük bir coşkuyla ve heyecanla karşılanmıştır. Atamız, kentimizde ilklere de imza atmıştır. Birkaç saatlik ziyaretinde Ordu'nun geleceğinde derin izler bırakmıştır. Önderimiz, ilk kez bir okula ad vermiştir. Boztepe'nin yamaçlarında gördüğü okulun adının ‘Keçiköy’ olduğunu öğrenince ‘yeşillikler içindeki bu okulun adı Yeşilyurt olsun’ demiştir. Şehrimizin gençlerinin davetini kırmayarak, o dar vakitte bile bir spor kulübünü ziyaret etme inceliğini ve gençlere verdiği değeri göstermiştir” diye konuştu.

“HER DAİM CANLI TUTACAĞIZ”

“Ulu Önderimiz, şehrimizde kısa bir süre kalabilmişti ama Orduluların Kurtuluş Savaşı’ndaki katkılarını ve ortaya koyduğu fedakarlıkları iyi biliyordu” diyen Ulaş Tepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sakarya Savaşı'nda, Duatepe’de kahramanca çarpışan hemşehrilerimizle, Rüsumat olayı kuşkusuz hafızasındaydı. Atamızın şehrimize gerçekleştirdiği ve bu yıl 100. yılına eriştiğimiz anlamlı ziyareti büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Bu coşkumuzu her geçen yıl daha da artırarak onun gerçekleştirdiği devrimlere ve bizlere emanet ettiği Cumhuriyete sahip çıkma bilincimizi her daim canlı tutacağız. 100 yıl önce bugün Ordu’yu ziyaret eden ve yoğun programı dolayısıyla erkenden ayrılmak durumunda kalan Atamız, sonraki ziyaretlerde telafi edeceğini belirtmiş fakat ömrü bu sözünü gerçekleştirmesine vefa etmemiştir. Ancak o; liderliği, çalışkanlığı, vatan sevgisi, bilim ve sanata verdiği önemle, Cumhuriyet bilinciyle her daim aramızdadır ve bugün de yolumuzu aydınlatan yegane ışıktır. O yüzden 100 yıl sonra bugün diyoruz ki; hep aramızdasın, hep bizimlesin, hep kalbimizdesin Atam!”

“TÜRK TARİHİNİN EN GÜZEL SAYFALARINI SÜSLEMEKTEDİR”

Altınordu Kaymakamı Erhan Karahan ise, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün her türlü yeni başlangıçlar meydana getirdiği yurt gezileri Türk tarihinin en güzel sayfalarını süslemektedir. Bu açıdan düşünüldüğünde yöre halkının Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile tanışma imkanı bulması bu gezilere ayrı bir değer katmaktadır. Bu ziyaretlerinden birini de bugün 100’üncü yılını kutladığımız şehrimize yapmıştır. Bin bir emekle kurulan Cumhuriyetimizin lideriyle görüşmek ve bir arada bulunmak şehrimiz için de ayrı bir onur vesilesi olmuştur” ifadelerinde bulundu.

Tören, Hamdullah Suphi Tanrıöver Ortaokulu öğrencilerinin şiir okumasının ardından sona erdi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Ordu’ya gelişinde karaya ilk ayak bastığı yer olan İlkadım Anıtı önünde düzenlenen törene, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu Barosu Başkanı Av. Sibel Torun, Altınordu Kaymakamı Erhan Karahan, Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, kent protokolü, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Haber: Furkan TOMAKİN

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —