Bugün, 23 Ekim 2024 Çarşamba

İMHA EDİLMELİ!

İMHA EDİLMELİ!

Kahverengi kokarca değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Son zamanlarda ilimizde de görülmeye başlayan ve ana ürünümüz fındığın önemli zararlılarından olan kahverengi kokarca ile ilgili Ordu'da yapılacak çalışmaların değerlendirildiği “Kahverengi Kokarca Değerlendirme Toplantısı" gerçekleştirildi. 

Toplantıya Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak, İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Mansur Uluca, sektördeki tüm paydaşlar ve teknik personeller katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Kemal Yılmaz; “İlimizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta ilimizde bugüne kadar önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Özellikle verim kalite artırılması noktasında budama, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında önemli aşamalar kaydettik. Ülkemizde ilk olarak 2017 yılında Artvin ilinde görülen ve 2018 yılında da Doğu Karadeniz'de tespit edilen kahverengi kokarca son günlerde ilimizde de görülmeye başladı. Tabi biz İl Müdürlüğü olarak ülkemizde görülmeye başladığında hemen çalışmalara başlamıştık. İlk olarak 2018 yılında 9 ilçemizde feromon tuzaklar kurmuştuk ve ilimizdeki yayılımını takip ettik. 2022 yılına kadar Fatsa ilçemiz Bolaman bölgesinde kurduğumuz tuzaklara 2-3 tane zararlının tuzağa takıldığını görmüştük. Ancak bu yıl bu tuzaklardaki zararlı sayısında önemli ölçüde artış olduğu görüldü" dedi.

Kahverengi kokarca ile mücadele konularından bahseden İl Müdürü Yılmaz; “Kahverengi kokarca ile mücadele 3 türlü olmaktadır. Bunlar kimyasal mücadele, biyolojik mücadele ve mekanik mücadele şeklindedir. Tabii bunların dönemleri var. Şu an içinde bulunduğumuz dönemde mutlak suretle yapmamız gereken mücadele yöntemi mekanik mücadeledir. Yani kahverengi kokarcayı gördüğümüz yerde yakalayıp imha etmemiz gerekiyor. Şu anda biz bir tane kahverengi kokarcayı imha ettiğimiz takdirde 140 tane kokarcayı imha etmiş olacağız yani bunun çoğalmasını önlemiş olacağız. Dolayısıyla mekanik mücadele çok çok önemli. Sektördeki tüm paydaşlarımız ile beraber bu zararlı ile mücadele konusunda ne gerekiyorsa yapacağız. Zamanı geldiğinde hangi mücadele yöntemini kullanmamız gerekiyorsa o mücadele yöntemini kullanarak etkin bir şekilde mücadele yöntemini gerçekleştirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Toplantıda bir konuşma yapan Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan; “Bölgemizde son zamanlarda kahverengi kokarca varlığında bir artışın olduğu görülmektedir. Tabi kahverengi kokarca fındık için ciddi bir zararlı. Mücadele yapılmadığı sürece fındıkta kalite ve verimi düşürüyor, depo ömrünü kısaltıyor. Kahverengi kokarca, kışı ergin halde en çok ev, ahır, depo gibi kapalı mekânların korunaklı kısımlarında geçiriyor. Burada bizin yapmamız gereken bu zararlıyı gördüğümüz yerde yok etmemiz lazım. Tarım sektöründeki tüm paydaşlarımızla birlikte bunun üstesinden geleceğimize inanıyor, toplantının hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Mansur Uluca tarafından kahverengi kokarca konusunda sunun gerçekleştirilmiş olup karşılıklı fikir alışverişinden sonra toplantı sona erdi.

Haber: Dilek TİRYAKİ

 



  • Çarşamba 15.8 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 14.4 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 16.8 ° / 8.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı