Bugün, 15 Ocak 2025 Çarşamba

İŞÇİ YEVMİYELERİ AÇIKLANDI!

İŞÇİ YEVMİYELERİ AÇIKLANDI!

Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, 2024 yılının fındıkla ilgili işçi yevmiyesi ve diğer ücretlerini açıkladı.

 

Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Altınordu Ziraat Odası Başkanlığında toplanarak fındık yevmiyesi fiyatları ve fındık taban fiyatı tavsiye kararları alındı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, koordinasyon kurulu başkanlığında toplanarak ücretlere ilişkin kararları aldıklarını söyledi.

İŞÇİ YEVMİYE ÜCRETLERİ BELLİ OLDU

Ordu'da işçi yevmiyesinin, yemek işçiye ait olacak şekilde 800 lira olarak belirlendiğini söyleyen Başkan Soydan, "10-15 işçi arası aşçı 800, çuvalcı 900 lira günlük yevmiyesi. 15 ve üzeri işçilerde aşçı 900, çuvalcı 1000 lira. Kilo başı toplanan bahçelerde çuvalcı 1000, katırcı 1600 lira. Kilo hesabıyla toplama ücreti kilo başı 8 lira. Patoz ücretinin saati 2 bin 500 lira. Aracı, dayıbaşı 15 işçiye kadar 900, 15 işçiden fazlası 1000 lira olarak bir tavsiye niteliğinde bir karar Ziraat Odalarımız tarafından alınmıştır. Üreticilerimize, çalışanlarımıza, işçilerimize, kamuoyuna, sektöre hayırlı, uğurlu olsun” ifadelerine yer verdi. 

DEKAR BAŞI VERİME GÖRE MALİYET AÇIKLANDI

Fındıkta maliyetler ve tavsiye fındık taban fiyatı hakkında da açıklamalarda bulunan Soydan, “Fındıkta en önemli unsurlardan bir tanesi de maliyet çalışmalarının yapılması. Maliyet çıkarılarak ortalama bir taban fiyatı verilmesi yönünde Ordu Ziraat Odası Başkanlarımızın üreticilerimiz adına çalışmalarımızı yapmış bulunmaktayız. 19 ilçede maliyet dikkate alınarak bir çalışma yaptık. Maliyet ilçeden ilçeye değişebilir. Sahil kesiminde Kokarca ile ilgili ciddi zararlar vardı. Bazı ilçelerimizde bu zararlar daha az bazı ilçelerimizde ise daha yoğun. Biz bütün işçiliklerin ve 19 ilçemizin ortalamasını alarak bir maliyet çalışması yaptık. Maliyet çalışmalarımızda rekoltenin ortalaması dekar başı verime göre dikkate alınır. Ama 2024 yılı rekolte çalışması tamamlanmadı. Bizde 2023 yılının rekoltesini dikkate alarak maliyet hesabımızı yaptık. Rekolte çalışması sonucunda bir değişiklik olursa geçen seneki dekar başı verim 87.51 TL olarak açıklamıştık. Bu rakam yukarı da çıkabilir aşağıda inebilir. Maliyetlerde rakam oynayabilir. Ama bugünkü çalışmamız geçen yılın maliyetin tabi ki üzerinde olacaktır. Bizde rekoltelerde geçen yılki rakamları dikkate alarak bir maliyet çalışmasını sonuçlandırdık. Buna göre 19 ilçemizin ortalama dekar başı verime göre maliyetimiz 117.46 TL. Bu rakam tüm ilçelerimizin ortalamasıdır” diye konuştu. 

“MALİYETLERİN KARŞISINDA 160 TL’LİK TABAN FİYATIN MUHAKKAK AÇIKLANMASINI BEKLİYORUZ”

“Buna göre de üreticilerimiz bir fiyat beklemektedir” diyen Başkan Soydan, “Ziraat odalarımızın çalışmaları sonucunda 117.46 TL’lik bir maliyetin üzerinde refah payı da eklenerek 160 TL en az taban fiyatının oluşmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimizi de ilgili yerlere ileteceğiz. Taban fiyatı en az 160 TL oluşmasından yanayız. İnşallah bu maliyetlerin üzerinde bir hesaplama yapılarak taban fiyatı oluşması bizim için önemli. Ordu, Giresun, Trabzon, batı kesiminde kırsal bölgelerinde ciddi maliyetler var. Bu maliyetlerin altında çıkan yerlerde olabilir ama biz bu maliyetlerin karşısında 160 TL’lik taban fiyatın muhakkak açıklanmasını bekliyoruz” dedi. 

Toplantıda, Başkan Soydan'a, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ve ilçelerdeki Ziraat Odası başkanları da eşlik etti. 

 



  • Çarşamba 7.5 ° / 4.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 5.7 ° / 2.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 7.3 ° / 3.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı