Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

KİMSE ELİNİ TOPRAKTAN ÇEKMESİN!

KİMSE ELİNİ TOPRAKTAN ÇEKMESİN!

TALEP KARŞILANMADIKÇA FİYAT ARTTI!

Gübrenin ülkeye geliş fiyatında yüzde 50’ye yakın zam yaşanırken, nakliye giderleri ve dükkân masrafları da dâhil edildiğinde gübre fiyatları aldı başını gidiyor.

Gübre fiyatlarının artması çiftçiyi ekonomik anlamda olumsuz etkilerken, bu zamların ilerde sofraya yansıyacağı da düşünülüyor.

 

“TÜM DÜNYA TARIMA YÖNELDİ”

Geçtiğimiz yıl Mart ayında Çin’de başlayan ve tüm ülkelere yayılan Covid-19 salgınında arz talep nedeniyle ham maddeyi üretip dünyaya veren ülkelerin tarıma sarılmış durumda olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy,  “Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünya tarıma yöneldi. Pandemiden dolayı ham maddeyi üretip dünyaya veren ülkeler bile şuan tarıma sarılmış durumda. Ben size söz verdim ama kusura bakmayın veremiyorum, çünkü bende tarımsal üretime giriyorum gibi söylemler geliyor. Onun için bizim çok fazla etki edeceğimiz bir konuda değil, dünyadaki pandemiden kaynaklanan bir durum.” olduğunu söyledi.  

 

“DÜNYA HAMMADDEYE YÖNELDİ TALEP KARŞILANAMADI”

Gübre fiyatlarının geçen yıla oranla çok yüksek olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisi Şensoy, “Dövizin dalgalanması periyodunda yükselmişti ama döviz fiyatları geri gelmesine rağmen fiyatlar yine düşmedi ve daha da attı. Üreticilerin durumu zaten belli. Ekonomi kötü. Üreticinin fındığı 21.00 TL’ye düştü. Tarım ve fındık sektöründe Türkiye genelinde çok büyük şikâyet oluştu. Çünkü insanlarda açlık kaygısı başladı. İnsanlarımız köylere ve kırsala çekildi. Ekim dikim işlerine başladılar. Bu kaygı dünya genelinde oluşmaya başladı. Bundan dolayı dünya genelinde ham madde de talep patlaması oldu. Ülkemizde gübrenin ham maddesini üretme şansımız yok. Hep dışarıdan alıyoruz. Dünya da hammaddeye yöneldiğinden talebi karşılayamadılar. Hal böyle olunca fiyatlar arttı.” Dedi.   

 

“ÜRETİCİ GÜBRESİNİ ATMA GAYRETİ İÇİNDE”

Fındık üreticileri vefakâr, cefakâr anadan, babadan kalma bahçelerinden çekilmiyorlar ve ellerinden geldiğince üretime devam ediyorlar diyen Şensoy, “Üreticiler, 1 ton gübre alacakken 700 kilo alıyor. Gübrenin fiyatları devletin sübvansiyon uygulamasıyla beraber biraz daha geri düşer ve inşallah üretici de gübresini alır ve bahçesine atabilir.” diye konuştu.

 

“DOLAR GERİ GELİYOR, GİRDİLER PAHALANIYOR”

Kimse üretimden çekilmesin. Herkes elinden geldiği kadar eli, ayağı toprağa değsin diyen Şensoy, “Geçen yıl gübre fiyatları 1700 TL’ye çıktı daha sonra 1400 TL’ye düştü, şuan 2200 TL bandına çıktı. Tüm gübre fiyatları için yüzde 50 gibi bir artış oldu. Bu fiyat artışı sadece gübre için değil, tarım ilaçlarında da artış yaşandı. Belki daha fazla artış yaşanacak ileriyi göremiyoruz. Biz artık fiyatların düşmesini beklemekten ziyade daha artmasın diye umuyoruz. Dolar geri geliyor, girdiler pahalanıyor. İnşallah bundan sonra artmaz. Üretimden hiç kimse çekilmesin herkes elinden geldiği kadar üretime devam etsin. Devletimize güveniyoruz, tarımsal üretimde elinden geldiği kadar desteklemesini rica ediyoruz.” Dedi ve ekledi; “Kimse üretimden çekilmesin. Herkes elinden geldiği kadar eli, ayağı toprağa değsin.”

Özel Haber: Furkan TOMAKİN



  • Perşembe 13.9 ° / 10.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 15.8 ° / 10.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu