Bugün, 3 Ocak 2025 Cuma

KIŞLAKLARA YÖNELDİ!

KIŞLAKLARA YÖNELDİ!

Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi ilimizde de başta fındık olmak üzere, diğer tarımsal ürünlere zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı mücadele çalışmaları devam ediyor.

Ordu’da ve bölgemizde fındık bahçelerini istila eden kahverengi kokarca zararlısıyla ilgili mücadele çalışmaları aralıksız devam ediyor. 

Bugüne kadar kahverengi kokarca ile ilgili yoğun bir şekilde mücadele çalışmaları gerçekleştiren Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını yine aralıksız sürdürüyor. 

Bugüne kadar her fırsatta kahverengi kokarcayla kışlak mücadelesinin önemine vurgu yapan Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, içinde bulunduğumuz dönem itibari ile toplanma eğiliminde olan kahverengi kokarcanın kışlaklara yöneldiği sonbahar döneminde kışlaklara  girinceye kadar toplanma feromonu kullanılarak cezbet-öldür yöntemiyle mücadele zamanı geldiğinden bahsetti. 

“İLAÇLAMALAR SADECE TUZAK BİTKİ NOKTASINDAKİ AĞACA YAPILMALIDIR”

Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Cezbet-yok et, yöntemi ile mücadelede; feromonlar, zararlının konukçusu olan meyvesiz bir kültür bitkisi veya peyzaj bitkisine asılmalıdır. Bu ağaçlardaki toplanmaya başlayan yoğun kahverengi kokarca popülasyonuna karşı, sık sık ilaçlama yapılacağı için bu noktalar “tuzak bitki noktası" olacaktır. Bu noktalarda zehirlenme gibi herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için feromon asılacak ağaçların konumu evlerden en az 30 m uzaklıkta olmalı ve özellikle çocuklar bu noktalardan uzak tutulmalıdır. Tuzak bitki noktalarına toplanan ergin ve nimfler, kahverengi kokarcaya karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile 5-7 günde bir defa ilaçlanmalı, haricen bir bitki koruma ürünleri kullanılmamalıdır. İlaçlamalar sadece tuzak bitki noktasındaki ağaca yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus feromonların ilaçlama esnasında ağaçtan geçici süreyle alınmalı, ilaçlama sonrasında tekrar asılmalıdır. Feromon üzerine kimyasal gelmemelidir” diye konuştu. 

“28 BİN SAMURAY ARILARI DOĞAYA BIRAKILDI”

Kokarcanın kışı geçirmek için sığındığı yerlerde ilaçlama yapıldığından da bahseden İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Mekanik mücadele ile birlikte kışlaklarda kokarca mücadelesi yapıldı ve onbinlerce kokarca imha edildi. Bakanlığımızın bahçelerde kullanılması amacıyla ruhsatlandırdığı 4 tane ilaç vardı ama evlerde kışlaklarda kullanılacak ruhsatlı ilacımız yoktu. Yapılan çalışmalar sonucu evlerde kullanılabilecek ruhsatlı ilaçlarımız var. Kokarcayı toplanma hormonu salgılayarak bir araya çeken feromon  tuzaklar da biyoteknik mücadelede kullanılıyor. Biyolojik mücadele için 28 Bin samuray arıları doğaya bırakıldı. Üreticilerimizi havalar ısınmaya başladığında dönem dönem ilaçlama yapılması konusunda uyarmaya çalıştık.” 

“KOKARCANIN POPÜLASYONU EN ALT SEVİYEYE İNDİRİLECEK”

“Ekim aynın ikinci yarısı Kasım ayı başından itibaren yoğun şekilde ilaçlama yapılacak” diyen Müdür Yılmaz, “Bakanlığımız 1400 feromon, 600 feromen tuzak tane gönderdi. İlçelerimize dağıtım yaptık. Yoğun olan mahallelerde tuzaklar asıldı. Hiçbir alanı atlamamak kaydıyla topyekün mücadele yapılacak ve kokarcanın popülasyonu en alt seviyeye indirilecek” dedi. 

 



  • Cuma 12.5 ° / 4.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 13.9 ° / 4.8 ° false
  • Pazar 6.9 ° / 4.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu