Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

KİVİDE TOPLAMAYA DİKKAT!

KİVİDE TOPLAMAYA DİKKAT!

ÜRETİCİLERİMİZİ UYARIYORUZ!

 

 

 

İlimizde hasadına başlanan kivi üretimi için üreticilere uyarılarda bulunan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, kaliteli ürün için sınıflandırmaya ve hassas toplanmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Hasat sezonu başlayan kivide erken hasattan özellikle kaçınılması gerektiğinin altını çizen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, çok kaliteli ürünün çıkmadığını ve bunun da pazarlamasıyla ve depolanmasıyla alakalı sıkıntılar oluşturacağına değindi.

 

ÇİFTÇİLERE ERKEN HASAT UYARISI

Erken hasat konusunda üreticileri uyardıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Akça, “Bu arada üreticilerimizin özellikle erken hasta yapmamaları gerekir. Erken hasat yapıldığında kivinin hem pazarlanmasıyla hem de depolanmasıyla alakalı sıkıntılar oluşturuyor. Şeker miktarıyla alakalı olduğu için tadıyla ilgili de sorunlar oluşturuyor. Biz kivi üreticisi çiftçilerimize bu uyarıları yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz.” Dedi.

Toplama sezonunun yetkililer tarafından belirlenen tarihler öncesinde yapılmamasıyla alakalı, toplama tekniklerinin yapılan uyarılar neticesinde dikkat edilmesi gerektiğini bildiriyoruz.

 

TOPLANAN ÜRÜN EZİK VE YARALI OLMAMALI

Toplama esnasında da üreticilerin dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çeken Başkan Akça, “Üreticilerimiz topladıkları ürünü kasalara uzaktan atamamaları gerekiyor. Soğuk hava deposuna girecek ürünün ezik ve yaralı olmaması lazım.” Diyerek üreticileri uyardı.

 

TOPLANIRKEN SINIFLANDIRMAYA DİKKAT!

Kivinin toplanırken sınıflandırılması gerektiğinin altını çizen Başkan Akça, sınıflandırma sayesinde kivinin iyi bir fiyata satılabileceğini belirtti. Başkan Akça, “Özellikle sınıflandırırken 90 gram ve üzeri 1. sınıf ürün olarak tabir ediliyor. 70 ve 90 gram arası 2. sınıf, 70 sınıftan aşağısı ise 3.sınıf ürün olarak tabir ediliyor. 1.sınıf ürün 5,75 ile 6 TL bandı arasında tarladan alıcı buluyor. 2. sınıf ürün 3,5 gibi bir rakamdan alıcı buluyor. 3. sınıf ürün ise 1,25 gibi bir rakamdan alıcı buluyor. Dolayısıyla karışık ürün gelirse, bu sıralamayı doğru yapmadıkları için iyi fiyata satamayacaklar.” Dedi.

 

KİVİ ÜRETİMİ ARTARAK DEVAM EDİYOR

Kivinin Ordu’da fındıktan sonra ikinci önemli ürün olduğunu da ifade eden Başkan Akça, “Bu sene Ordu’dan 7-8 bin ton ürün elde edilecek. Yalova’dan sonra Türkiye’nin en büyük üretim yapan iliyiz. Bundan sonraki senelerde de artarak devam ediyor. Bir çok üreticimiz kivi yetiştirme konusunda çaba gösteriyor ve destekler veriliyor. Fındıktan daha fazla gelir elde edildiği için üreticilerimiz uygun olan bölgelerine kivi dikmek için büyük çaba gösteriyorlar. Bundan sonraki yıllarda rekoltenin yükselerek devam edeceğini düşünüyorum. 2-3 yıl içerisinde kivi üretiminin İlimizde 15 Bin ton üretileceğini düşünüyorum.” Dedi. Özel Haber: Soner ÖZDEMİR



  • Cuma 17.8 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı