KOKARCA DARBESİ!

KOKARCA DARBESİ!

Ordu’da ve bölgemizde fındık bahçelerini istila eden Kahverengi Kokarca zararlısının verdiği hasarlar üreticiyi zor durumda bırakıyor.

İlimizin en önemli gelir kaynaklarından biri olan fındıkta fiyatların 130 TL olarak açıklanmasının ardından, beklediği fiyatı alamayan üreticiye bir darbe de kokarca zararlısından geldi. 

Sahil kesiminde 5 Ağustos olarak açıklanan fındık hasadında üreticilerin birçoğu fındık hasadını bitirir bitirmez tüccara fındığını indirdi ancak, fındık bahçelerini istila eden ve dadandığı fındıkların yapraklarını yiyerek, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan kahverengi kokarca zararlısı üreticileri zor durumda bıraktı.

Fındık üreticileri, ürünlerini tüccara getirince büyük bir şokla karşılaştı. Fındıklarının büyük çoğunluğu kokarcadan dolayı çürük çıkarken, randımanlar ise 35’lere kadar düştü. Tüccarların birçoğu bu fındıkları satın almama kararı aldığı bildirildi.

İstilacı bir böcek türü olan kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele eden fındık üreticileri, Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ilçe müdürlüklerinin yoğun çabasına rağmen, Tarım ve Orman Müdürlüklerinin önerdiği ilaçlamaları yapmayan üreticilerin birçoğu kokarca felaketi ile karşı karşıya kaldı. 

Bahçeleri kokarca tehdidiyle karşı karşıya kalan üreticiler, bu yılki fındık rekoltesinden büyük bir darbe yedi. 

Tüccarlar, randıman için fındığı kırdığında kokarcanın içine işlediği çürük fındıklarla karşılaşınca üreticiler ise bin bir emekle hasadını yaptığı fındığın randımanından hüsrana uğradı. 

Kokarcanın zarar verdiği fındıklar, üreticiyi zor durumda bıraktı.

Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN