Kendi işini kurarak hobi olarak başladığı tavuk yetiştiriciliğini, ticarete dönüştüren Ömer Yılmaz, son yıllarda artarak devam eden kokarca sorununa dikkat çekti.
Ömer Yılmaz, “Ne yazık ki kokarca sayısı son yıllarda ciddi şekilde arttı. Rabbim sonumuzu hayır eylesin. Genel olarak evlere akın ediyorlar. Tüllerin, kapıların arasına kadar sızabiliyorlar. Kokarca ile mücadele etmek büyük bir zorunluluk haline geldi” diyerek, bu zararlının insan yaşamını ne kadar olumsuz etkilediğini vurguladı.
TAVUKLARIN KOKARCAYLA MÜCADELEDEKİ ROLÜ
Yılmaz, kokarcalara karşı en etkili çözümün tavuklar olduğunu belirtti. Özellikle tavukların kahverengi kokarcaya karşı doğal bir düşman olduğunu ifade eden Yılmaz, “Tavuklar, kokarca ile mücadelede çok etkili. O yüzden her ailenin bahçesinde en az 3-5 tavuk bulunması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Yılmaz’a göre, tavuklar kokarcayı yedikçe, köylerdeki vatandaşlar da bu doğal çözümden daha çok faydalanıyor. Yılmaz, köylerde tavuk yetiştiriciliğine olan ilgisinin arttığını ve bu durumun tavuk satışlarına yansıdığını söyledi.
TAVUK VE YUMURTA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Son dönemde tavuk ve yumurta fiyatlarında yaşanan yükseliş de dikkat çekiyor. Yılmaz, yem fiyatlarının arttığını ve bunun tavukların fiyatlarına yansıdığını belirtti. “Yem fiyatlarının yükselmesi nedeniyle tavuk fiyatları 250 ila 350 TL arasında değişiyor” diyen Yılmaz, aynı zamanda yumurta fiyatlarının da yükseldiğine dikkat çekti. Yumurta fiyatları, şu an 8 ile 10 TL arasında değişiyor ve bu durum hem üreticiler hem de tüketiciler için zorluklar yaratıyor.
CİVCİV ÜRETİMİ VE TALEP
Yılmaz, kendi işinde civciv üretimi üzerine yoğunlaştıklarını belirterek, yumurta üretiminin kendilerinde çok fazla olmadığını, ancak civciv satışlarının oldukça iyi gittiğini söyledi.
Yılmaz, “Civciv üretiminde talepler yüksek. Vatandaşlar, tavukların kokarcayı yediğini belirtiyor ve bu yüzden tavuğa olan talep köylerde giderek artıyor” diyerek köylerdeki tavuk yetiştiriciliğine olan ilginin giderek güçlendiğini ifade etti.
Ömer Yılmaz, işinin başlangıcında bir hobi olarak başladığını, ancak zamanla ticaret haline dönüştüğünü vurguladı.
Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN