“Güneş yanıklarına karşı herkes önlemini alıyor mu” sorusunu soran Uzman Doktor Ali Coşkun, güneş kremlerinin önemini vurgulayarak güneş yanıklarına karşı uyarılarda bulundu.
GÜNEŞ KREMLERİ NE KADAR FAYDALI OLABİLİYOR?
Uzman Doktor Ali Coşkun, “Güneş kremleri cildi güneş ışınlarından, özellikle zararlı olan UVA ve UVB güneş ışını türlerine karşı koruyup, radyasyonun etkilerinin cilde geçmesini engelleyen en popüler ürünlerdir.
Özellikle güneşin daha dik açıyla yeryüzüne geldiği sıcak saatlerde ve mevsimlerde; cilt sağlığı için güneş koruyucu kremler tercih edilir ancak, güneş kremlerinin sadece yaz mevsiminde değil kış mevsiminde de kullanılması, hatta gün boyu penceresi olan kapalı odalarda oturanlara bile, kullanılmaları tavsiye edilmektedir.
Bu nedenle cilt tipinize uygun ve hekiminizin de onayını alarak seçeceğiniz bir güneş kremini, tüm yıl boyunca kullanabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.
GÜNEŞ KREMİ SEÇİMİNDE BAZI ÖZELLİKLER ARANMALIDIR:
Güneş kreminde aranan özellikleri sıralayan Uzman Doktor Ali Coşkun, “Mevsime ve saate bağlı maruz kalınan güneş ışının derecesi, SPF ( güneş koruma faktörü, sun protective factor ), cilt tonu, rengi, yaşı, cinsiyeti, kişinin cilt problemleri ve bazı hastalıklara sahip olması, kişinin genetik ve ailesel özellikleri, tercih edilecek güneş kreminin veya losyonunun hangisi olacağını şekillendirir.
Toplumda koyu tenli kişilerin güneş yanığı ya da hasarına daha çok maruz kalırlar. Renk pigmenti çok salgılanan koyu tenli kişilerin güneş lekeleri oluşmaması için, güneş kremi kullanmasına, beyaz tenlilere göre daha çok ihtiyacı vardır.
Yaşamın İlk 6 ayı hariç, yaş bakılmaksızın herkesin hekimine sorarak en uygun koruyucu ürünü kullanması, cildine katkı sağlar” diye konuştu.
GÜNEŞ KREMİNİN KULLANILMASININ YARARLARINDAN BAZILARI:
Ali Coşkun, “Cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur.
UVA ışınlarının radyasyon riskinin yüksek olması ve UVB ışınlarının genetiği içeren DNA yapısına hasar vermesi cilt kanserini tetikleyebilir. Bu durumu engelleyerek cilt kanserine yakalanma riskini en aza indirger.
Düzenli kullanımlarda kırışıkları ve ince çizgilerin oluşumunu engeller.
Melanin renk pigmentlerinin salınımını kontrol ederek cilt lekelerinin oluşumunun önüne geçer.
Güneş yanıklarını önler ve soyulma problemlerini azaltır.
Kolajen ve hyaluronik asit dengesinin hasar görmeden korunmasını sağlar. Böylece, cildin elastikiyetini korur.
Güneş cildi kurutarak su kaybına neden olur. Kremler sayesinde cilt üzerinde bariyeri güçlendirilir ve nem dengesi sağlanır.
Güneş kremleri;
Fiziksel, kimyasal ve hibrit olmak üzere 3 çeşide sahiptir. Hepsinin kendine ait avantajları vardır ama çocuklarda fiziksel ( mineralli ) olanları kullanmayı önermekteyiz.
Fiziksel koruyucuların özellikleri aşağıdaki gibidir:
İçeriğinde titanyum dioksit veya çinko oksit gibi mineraller bulunur.
Cildin alt katmanına geçmeden UVA/UVB ışınlarını cildin üzerinden yansıtarak korur.
Sürüldüğü bölgede terleme ve diğer sıvı ile müdahale edildiğinde akma gözlemlenebilir. Bu nedenle, tam koruma için kısa süreli olarak yenilenmesi önerilir. Devamlı yenilenmelidir.
Cildin altına nüfus etmediği için gözeneklerde tıkanma oluşturmaz. Daha zararsızdır. Kısa süreli güneş maruziyeti olacaksa fiziksel olanlar önerilir.
Kimyasal koruyucu özellikli güneş kremlerinin avantajları aşağıdaki gibidir:
UVA/UVB ışınlarını yansıtan moleküller cilt altında emilerek işlev sağlar.
İçeriğinde, avobenzone, oxybenzone, benzophenone-3, diethylamino hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate gibi maddeler bulunur.
Cilt altında etki gösterdiği için en az 30 dakika öncesinde cilde sürülmesi gerekir.
Hibrit ise bu iki gurubun karışımıdır. Hibrit olarak adlandırılan güneş kremlerinde; kimyasal olduğu gibi fiziksel koruyucu özellik gösteren maddeler de yer alır.
Güneş kremi koruyucu faktörü (SPF ) 15 yeterli çünkü % 93 koruma sağlar.
SPF 30 ise % 97; SPF 50 ise % 98 koruma sağlar.
Çocuklara kimyasal korumalı güneş kremi kullanmamalıyız.
Güneş Kremi Kullanmamanın Zararları da bulunmaktadır, o nedenle her türlü kimyasal ürünü kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışınız.
UVA/UVB ışınlar güçlü bir radyasyon yaydığı için;
Cildin koruyucu bariyerine zarar verir. Cildin parlak, aydınlık, canlı ve sağlıklı görünümünü kaybetmesi ile sonuçlanır.
Egzama, vitiligo, kızarıklık, cilt hassasiyeti, kırışıklık, ödem, iltihaplanma, cilt kanseri gibi ciddi hastalıklar da ortaya çıkarabilir.
Güneşten korunmada en önemli basamak, güneş ışınlarının dik olduğu saat 10:00-14:00 arasında güneşten kaçınmaktır.
Dışarıda vakit geçirilen zamanlarda, mümkün olduğunca gölge - güneşten korunaklı alanlarda bulunmaya çalışılmalıdır.
Bulutlu ve kapalı günlerde de ultraviyole ışınlarının %80’i dünya yüzeyine ulaştığı bilinmektedir.
En önemli nokta: Giysiler de, güneşe karşı önemli bir bariyer fonksiyonu göstermektedir. Şapka ve güneş gözlüğü takılması da önemlidir.
Kalın, sık dokunmuş kumaşlar, polyester giysiler güneş ışınlarından daha etkin bir koruma sağlarken, ıslanmış, solmuş, ince kumaşların koruyuculuğu düşüktür.
Çocukluk çağında güneşten mutlak surette kaçınmak ve korunmak önemlidir. Özellikle 6 aydan önce bebeklerin güneşle uzun süre teması önlenmeli, gerekirse koruyucu giysiler kullanılmalıdır. Sonrasında ise yani 6 aydan sonra bebekler için uygun mineralli ( fiziksel ) güneş koruyucular tercih edilmelidir.
GÜNEŞ KORUYUCULAR İLE D VİTAMİNİ DE ENGELLENİR Mİ?
Vücut fonksiyonlarında birçok görevi olan D vitamini için bir engelleme olamaz çünkü: Sadece el sırtları ve yüzün günde 20 dk. Süre ile güneşe maruz kalması, D vitamini sentezi için yeter de artar bile. Bu 20 dakika haricindeki Diğer zamanlarda rahatlıkla güneş kremini güvenle ve rahatça kullanabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi