Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

MATEMATİK SEFERBERLİĞİ!

MATEMATİK SEFERBERLİĞİ!

"Matematik seferberliği" ile öğrenciler, eğlenerek ve keşfederek matematiği öğreniyor.

 

 

TÜBİTAK ve üniversiteler iş birliğinde matematik dersinin öğrenimini günlük yaşam becerilerine uyarlayarak hem kolaylaştırmak hem de öğrencilerin bu dersi küçük yaştan itibaren sevmelerini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından matematik seferberliği başlatıldı.

 

ÖĞRENCİLER, MATEMATİĞİ EĞLENEREK VE KEŞFEDEREK ÖĞRENİYOR

Proje kapsamında TÜBİTAK ve üniversiteler iş birliğinde, matematik dersinin öğrenimini günlük yaşam becerilerine uyarlayabilen öğrenciler yetiştirmek amacıyla matematik öğrenimini kolaylaştırarak öğrencilerin bu dersi küçük yaştan itibaren sevmelerini sağlayacak çalışmalar yapılmaktadır. 

Matematik Seferberliği kapsamında ilimizde matematikle ilgili projeler hazırlanarak uygulanmaya başlandı.

Fatsa ilçesinde yürütülen "Matematiğe Dokunuyorum Projesi" kapsamında ortaokul ve lise Matematik Zümre Başkanlarıyla toplantı yapıldı. Toplantıda, Bakanlığın başlattığı Matematik Seferberliği'nin detayları ve yürütülen "Matematiğe Dokunuyorum Projesi" faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

Fatsa ilçesinde her öğretim düzeyindeki öğrencilere matematiğin renkli, somut, gözle görülür ve eğlenceli etkinliklerinin yaptırılması, öğrencilerin matematiğin sevimli dünyası ile tanışması ve oynarken öğrenmelerinin sağlanması hedefiyle "Matematiğe Dokunuyorum Projesi" kapsamında Fatsa Matematik Müzesi açıldı. Fatsa Matematik Müzesi, açıldığı günden itibaren ilimizin tüm öğrencilerine ve il dışından gelen ziyaretçilere hizmet veriyor. 

Müzeyi ziyaret eden Ordu İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vargeloğlu, "Matematik hayat için vazgeçilmezdir. Öğrencilerimizin hayatı anlaması, hayatı yorumlaması için matematiği anlamaları ve sevmeleri gerekiyor. Öğrencilerimizin Matematiği görerek, dokunarak, eğlenerek ve yaşayarak öğrenmelerini sağlayacak bir eğitim merkezi kurmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu eğitim merkezi sayesinde öğrencilerimizin problemlere farklı çözüm yolları bulmalarında ve yeni fikirler üretmelerinde onlara rehberlik edecek alanında uzman matematik eğitmenleri yetiştirmeye devam ediyoruz. Bizler; Matematik dersinin öğrencilerimiz tarafından sevilen bir ders olmasını istiyoruz, bu yöndeki çalışmalarımızı idarecilerimizle ve öğretmenlerimizle titizlikle yürütüyoruz. Matematik Seferberliği kapsamında her ilçemizde en az bir tane matematik müzesi yapmayı hedefliyoruz. Projenin hayata geçirilmesinde hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer'e, öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve süreci başarı ile yürüten tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum." dedi.

Ayrıca, Ünye ilçesinde İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından 2022 Matematik Yılı Seferberliği kapsamında ilçeye Matematik Müzesi kazandırmak amacıyla materyal üretimine başlanmıştır. Müzede sergilenecek tüm materyallerin üretimi ilçe Mehmet Necati Vidinli MTAL Mobilya ve İç Mekan Teknolojisi bölümü tarafından yapılmaktadır. Önümüzdeki aylarda gerçekleştirilecek Matematik Şöleni ile birlikte Matematik Müzesi açılışı da gerçekleştirilecek.

Projeleri sürdürmenin yanı sıra okullarda farklı etkinliklerle matematiğin eğlenceli yönleri de öğrencilere yaşatılıyor. Bu vesileyle, Ünye İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Ünye 1.Sudoku Yarışması düzenlendi. 2 gün devam eden ve toplamda 73 takımın yarıştığı yarışmalarda her yaş gurubundan öğrenciler yarışma ve eğlenceli vakit geçirme imkanı buldu.

Yine Ünye ilçesinde, Anafarta İlkokulunda Matematik Seferberliği kapsamında geri dönüşüm malzemelerinin kullanıldığı Matematik Materyalleri Sergisi yapılarak Matematik Masalları ve Yaratıcı Drama ile matematik etkinlikleri düzenlendi. Anaokulu ve ilkokul öğrencilerin geri dönüşüm malzemeleri kullanarak hazırladığı yaklaşık 50 matematik materyali sergilendi ve Masal Sınıfında öğrenciler matematikle ilgili bir masal oluşturup canlandırdı.

"Her Yerde Matematik" anlayışı ile Matematik Seferberliği kapsamında okullarda matematik atölyeleri ve matematik koridorlarının kurulmasının yanında Çaybaşı ilçesinde ise Şehit İslam Çubuk Ortaokulunda çeşitli görsel ve materyallerle zenginleştirilmiş Matematik Sınıfı açıldı.

Diğer ilçelerde de "Her Yerde Matematik" anlayışıyla okullarda öğretmen ve öğrenciler tarafından Matematik Panoları, Matematik Sokağı ve Matematik Atölyeleri yapılmdı. Ayrıca, Matematiğin alan becerilerini günlük hayatla ilişkili hale getirebilmek üzere yapılan bu çalışmalarda öğretmenlerden  güzel geri dönüşler alındığı bildirildi. 

Yapılan proje çalışmaları kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 24-26 Kasım 2022 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilen eTwinning MatemaTİK Seferberliği Çalıştayı'na ilimizi temsilen Çayırkent Şehit Nevzat Çatık Ortaokulunda görev yapan Songül Karadeniz adlı öğretmen katıldı. 

İl Müdürü Vargeloğlu, "Yürütülecek eTwinning projelerinde Matematik Seferberliği kapsamında yapılacak yeni disiplinler arası çalışmaların ele alındığı çalıştaya katılan öğretmenlerimizi bugüne kadar yaptıkları çalışmalar için tebrik ediyor bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyoruz" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığınca "Her Yerde Matematik" anlayışıyla başlatılan Matematik Seferberliği kapsamında okul öncesinden üniversiteye tüm kademelerde matematik beceri ve yeterliklerini artırmak, öğrencilerin eğlenerek öğrenmelerini, öğretmenlerin ise bu alandaki mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla Matematik Dijital Eğitim Platformu (matematik.eba.gov.tr) kuruldu.

Altı ana başlıktan oluşan platformun Hayat ve Matematik bölümü "İlginç Matematik", "Doğa ve Yaşamda Matematik" ile "Matematik İspatları" başlıklarından; diğer ana başlıkları ise "Tarihsel Gelişim", "Oyunlar", "Konular", "Matematik Materyalleri" ve "Duyurular" bölümünden oluşuyor. 

İlimizde de Matematik Seferberliği kapsamında oluşturulan Matematik Eğitim Platformunu tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla 19-20 Eylül tarihlerinde düzenlenen çevrimiçi bilgilendirme toplantıları 261 öğretmenin katılımıyla yapıldı.

Günümüzde matematik becerileriyle donatılmış bireyler yetiştirmek ve bu becerileri günlük hayatla ilişkili hâle getirebilmeleri için matematik öğretimini kolaylaştırmak amacıyla Bakanlık tarafından başlatılan Matematik Seferberliği ilimizde başarı ile yürütülüyor.

Haber Merkezi

 



  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli