Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

MİLLETİMİZİN VİCDANINDAKİ YARA KAPANMIŞTIR

MİLLETİMİZİN VİCDANINDAKİ YARA KAPANMIŞTIR

 

 

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı: “Tarihi bir oturuma şahitlik ettik.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yaptığı genel kurul görüşmelerinde tarihi bir karara imza attı. Yassıada yargılamalarına dayanak olan 491 Sayılı Teşkilatı Esasiye Kanununun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesine dair AK Parti tarafından verilen teklifin görüşmelerinin neticesinde; 27 Mayıs 1960 darbesinin öncesi ve sonrasıyla ortaya çıkardığı tüm mağduriyetler, Yassıada’da kurulan sözde mahkeme ve gayrı meşru kararları ortadan kaldırılmış oldu.

Genel Kurul’da gerçekleştirilen görüşmelere dair açıklama yapan AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı, “Tarihi bir oturuma şahitlik ettik. Milletimizin hafızasında derin izler bırakan bu karanlık girişimin dayandırıldığı kanuni düzenlemeleri yok sayan; darbeyi ve darbe zihniyetini tarih önünde ve milletin vicdanında mahkum eden bir düzenlemeyi kanunlaştırdık.” ifadelerini kullandı.

Demokrasi ve hukuk tarihimizde bir utanç sayfası olarak duran Yassıada yargılamalarının, dün yapılan görüşmelerle TBMM tarafından adeta yırtılıp çöpe atıldığını söyleyen Taşcı, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu husustaki destek ve kararlılığı, Meclisimizin oybirliği ile ortaya koyduğu bu irade çok kıymetlidir. Bu şerefli vazifede emeği olan herkesi tebrik ediyorum. Milli irademizin alnına çalınan bu kara lekeyi temizlemek için Yüce Meclisimizde tarihi bir karar aldık. Esasen, bu mahkeme ve alınan kararlar milletimizin vicdanında daima yok sayılmıştı. Yassıada’da kurulan bu mahkeme hukukun tüm ilkelerini çiğnemiş ve milletimizin vicdanında hapsedilmişti fakat 27 Mayıs 1960 öncesinde ortaya çıkardığı sonuçlar ve sonrasındaki uygulamalar ülkemiz için kapanmaz yaralar, büyük tahribatlar ortaya çıkardı ve nihayet dün bu mahkemelerin fiiline ortak olan herkes tarihin en karanlık sayfalarında yerini almış oldu.

Meclisimiz, milletimizin vicdan sesi olarak gereğini yapmış, Yassıada’daki bu mahkemenin hukuk alemindeki varlığını ortadan kaldırmıştır. Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Adnan Menderes ve bu mahkemelerde hukuk dışı uygulamalarla yargılanan arkadaşlarını bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı. Haber: Furkan TOMAKİN

 



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false