Bugün, 23 Mayıs 2025 Cuma

MÜCADELE SÜRÜYOR!

MÜCADELE SÜRÜYOR!

MÜCADELE SÜRÜYOR!

 

Fındık kurdu ve kahverengi kokarca ile kimyasal mücadele devam ediyor. 

İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince yapılan tespitlere göre; İlimizde fındık kurdu ve Kahverengi Kokarcaya karşı mücadeleye; Sahil kesimde 10 Mayıs, orta kesimde 13 Mayıs ve yüksek kesimde ise 16 Mayıs tarihinden itibaren başladı ve yüksek kesimlerde ilaçlama devam ediyor. 

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Yapılacak ilk ilaçlamalar sahil, orta ve yüksek kesimde bir hafta içinde tamamlanmalı ve ilaçlamada etkinliği artırmak için çiftçiler birlikte hareket etmeli.

Fındığın önemli zararlılarından fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelerde zarar vermektedir. Ergin çıkışları mayıs ayında tamamlanır ve zararlı etkiler göstermeye başlarlar. Fındık kurdu mücadelesi, meyveleri zararlıdan korunması amacına dayanmaktadır. Kimyasal mücadele ergin fındık kurdu zararlısının ekonomik zarar vermeye başladıkları dönemde, bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmalıdır.

Fındık kurdu popülasyonun yüksek olduğu yerlerde, yumurta koyarak yaptığı zararı engellemek için çiftleşme döneminde (mayıs sonu-haziran başı) ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır.

Fındık ürününün önemli zararlılarından olan Kahverengi Kokarca ise, havaların ısınmaya başlaması ile birlikte kışlaklardan çıkıp öncelikle kışlak çevresinde konukçulara zarar yapmaya başlayacaktır. Kahverengi kokarcada ilk erginler görüldüğünde zararlıya karşı fındık kurdu mücadelesi ile birlikte 1. ilaçlama yapılmalıdır. Yumurtadan çıkan 1. dönem nimflerin görülmesiyle birlikte fındığın iç doldurma döneminde 2. ilaçlama, yeni nesil erginlere karşı da fındığın olgunlaşma döneminde 3. ilaçlama önerilir. Ancak bahçe kontrollerinde nimf ve ergin görülmesi durumunda mücadele sayısı artırılabilir.

Üreticilerimiz Kimyasal mücadelede kullanılacak bitki koruma ürünleri ile ilgili İl/İlçe Müdürlüklerimizden bilgi alabilecekleri gibi, Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanından da (https://bku.tarimorman.gov.tr/) ruhsatlı ürünleri öğrenebilirler. Bu zararlılara karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin tavsiyelere uygun olarak ilaçlama yapmaları, mücadeledeki başarıyı artıracaktır.        

İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemeli gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama bittikten sonra mutlaka bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Boş ilaç ambalajları gelişi güzel çevreye atılmamalı, uygun bir şekilde bertaraf edilmelidir. İlaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalıdır.

İlimizin fındıktan sonra diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. İlaçlama esnasında arıların su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlamalar akşam saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalıdır. 

Ayrıca arıcılarımızın İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alarak, mevcut imkanlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılacak alanlardan en az 6 km. uzaklaştırmaları gerekmektedir” denildi.



  • Cuma 23.1 ° / 13.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.2 ° / 13.5 ° Güneşli
  • Pazar 24.7 ° / 14.1 ° Güneşli