Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

MÜDÜR YANIK’TAN CEREBRAL PALSY ETKİNLİĞİ

MÜDÜR YANIK’TAN CEREBRAL PALSY ETKİNLİĞİ

Ordu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ender Yanık, 6 Ekim Cerebral Palsy Farkındalık Gününü kutlayarak, düzenlenen programda Cerebral Palsy hakkında bilgilendirme yaptı.

 

 

İl Müdürü Yanık “Cerebral Palsy (CP), gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan, çocukluk döneminde en sık rastlanan engellilik durumudur. CP’nin spastik, ataksik, diskinetik ve karışık tip olmak üzere dört farklı çeşidi var. Spastik, bunlar arasında en yaygın görüleni. Cerebral Palsy, beyin gelişiminin erken döneminde ortaya çıksa da, etkileri hayat boyu sürer. Üstelik sadece bireyi değil, ailesini de etkiler. Kişiye göre değişmekle birlikte CP’li konuşamayabiliyor, yürüyemeyebiliyor, vücut hareketlerini kontrol edemeyebiliyor, görme ve algılamanın yanı sıra zihinsel sorunlar da yaşayabiliyor.” Diyerek Cerebral Palsy’i tanımladı.

Yaptığı açıklamanın devamında Müdür Yanık, “CP’nin sebepleri arasında Öncelikle anne karnında meydana gelebilen gelişimsel sorunlar, hamilelikte kullanılan ilaçlar, düşük tehdidi, kafa darbeleri, yüksek ateşli hastalıklar gibi birçok farklı durum CP’ye sebep olabiliyor. Prematüre doğum, önemli bir risk faktörü. Prematüre bebeğin beyni travmaya daha açıktır ve kanamaya eğilimlidir. Düşük kilolu erken doğan bir bebeğin oksijensizlikten etkilenmesi ve beyin kanaması geçirmesi, zamanında ve normal kiloyla doğan bir bebeğe oranla daha sıktır. Bunun dışında genetik problemler, anormal damar gelişmeleri veya pıhtıların yol açtığı sorunlar ve beyin enfeksiyonları da Cerebral Palsy sebebidir.” Diyerek oluşumundaki sebepleri de açıkladı.

İl Müdürlüğü olarak bu tür hastaları olan aileleri desteklediklerini belirten Müdür Yanık, “Cerebral Palsy’lileri sosyal hayata kazandırmak için öncelikle toplumun CP hakkında bilgilendirilmesi gerekiyor. Cerebral Palsy’li bireylerin hareket yeteneklerini arttıracak çevresel koşullar sağlandığında, hayatın her alanında eşit fırsatlara sahip olacaklarına inanıyorum. CP’li çocukların anne veya babaları iş hayatlarından ayrılmak, ara vermek zorunda kalabiliyor. Böylece aile yalnızlaşıyor ve geliri azalıyor. Bu da hem çocuk hem de aile adına fırsat eşitsizliğine yol açıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak bizler bu aşamada devreye giriyor ailemizi sosyal ve ekonomik olarak destekliyoruz.” Dedi.

Farkındalık Hareketinde ferahlama ve yaşamın yenilenmesini temsil ettiği için yeşili seçtiklerini de belirten Müdür Yanık, “Biz de Cerebral Palsy hakkında farkındalık yaratabilmek için yeşil rengi kullanıyoruz. Tüm Ordulu vatandaşlarımızı bu farkındalık hareketine destek olmanız için yeşil bir aksesuar ya da giysi ile bu iyilik hareketine eşlik etmeye davet ediyoruz” dedi.

Düzenlenen programda Cerebral Palsy hastası çocuklar ziyaret edilerek çeşitli hediyeler takdim edildi, Farkındalık Hareketine katılan çocuklar ile İl Müdürlüğü personelleri farkındalık rengi olan Yeşil balonları havaya bıraktılar. Haber: Soner ÖZDEMİR

 



  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli