Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

MÜDÜR YANIK’TAN KURTULUŞ SAVAŞI ŞEHİDİMİZE VEFA

MÜDÜR YANIK’TAN KURTULUŞ SAVAŞI ŞEHİDİMİZE VEFA


Ordu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ender Yanık, Garnizon Komutanı Yarbay Ahmet Meydan, İl Jandarma Komutanı J.Alb.Tolunay Başer ve Kurtuluş Savaşı Şehidinin yakınları ile Trabzon’da bulunan şehidimizin kabrini ziyaret ettiler. 
1914 yılında Yoroz harbinde şehit olan Hacı Mehmet Eyüpoğlu'nun torunu Pakize Gazioğlu, dedesinin şehit olduğunu ancak mezarının sonradan bulunduğunu su şekilde aktardı:
“Annesi vefat ettiğinden, babaannesinin yanında büyüdüğünü, babaannesi babasının Trabzon'da, kocasının ise Çanakkale'de şehit olduğunun bildirildiğini şehitlik maaşı aldıklarını ancak dedesinin ve babasının mezarlarının nerede olduğunu bilmediklerini söylermiş. 1914 yılında Yoroz Harbinde Hacı Mehmet Eyüpoğlu ve Komutanı Rus saldırıları sonucu yaralanmış Komutanı ile birlikte yaralı vaziyette Trabzon Çarşıbaşı ilçesi Zeytinlik Mahallesi'nde yukarı doğru rus bombardımanından geri çekilirken hacı Mehmet Eyüpoğlu şehit olmuş ve bir evin bahçesine evdeki hane halkı ile komutanı tarafından bombardıman altında hızla defin edilmiştir. Şehidin ayakları dışarda kalmış daha sonra ortam sakinleşince hane halkı tekrar şehidin definini sağlamış Ordu’lu olduğu yazan künyesini bir gün biri alır diye saklamışlar.”
Şehit dedelerinin mezarının tesadüfen bulunduğunu aktaran şehidin torunu Pakize Gazioğlu, “Bahçede bulunan şehidimize tüm köylü dua eder ismiyle tanırlarmış şehidimizin olduğu yerdeki balıkçılar Ordu Perşembe ilçesine balık tutmaya geldiklerinde kahvede otururken Kahveci'nin Eyüpoğlu Muharrem çay içer misin? diye seslenince Trabzon'da balıkçılar Ordu’lu olduğunu bildikleri köylerinde bulunan şehidi sormuşlar şehit oğlu Muharrem de o benim babam demiş ve yıllardır aradıkları şehit mezarını bulmuşlar.” Dedi.
Hacı Mehmet Eyüpoğlu'nun torunu Pakize Gazioğlu yıllardır özlemini çektiği dedesinin mezarını gördüğünü ve bu vesileyle de mezarın yapılması için Ordu Altınordu Askerlik Şubesine başvuruda bulunularak burada Ordu Altınordu askerlik Şubesi Başkanı Yarbay Ahmet Meydan’ın gayretleri ile MSB arşiv müdürlüğünden temin edilen dedesinin şehadet belgesinin tarafına verildiğini söyledi.
Ordu ve Trabzon Valilikleri ile yapılan yazışmalar sonucu Türkiye'de bir ilk olarak Kurtuluş Savaşı şehidinin şehit olduğu yerde şehit mezarı yapılmış ve şehit ailesinin devletten tek isteği yerine getirilmiştir. Bu süreçten sonra şehit ailesi şehit ziyaretlerini planlanmış ve tüm etkinliklere davet edilmiştir.
Ordu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ender Yanık, Garnizon Komutanı Yarbay Ahmet Meydan, İl Jandarma Komutanı J.Alb.Tolunay Başer ve Kurtuluş Savaşı Şehidinin yakınları ile Trabzon’da bulunan şehidimizin kabrini ziyaret ettiler.



  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu