Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

NÜFUSUN YARISI AŞILANMALI!

NÜFUSUN YARISI AŞILANMALI!

ODÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt ile Ordu Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Coşkun, salgından kurtulmak için aşılanmanın hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çektiler.

ODÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, salgından kurtulmanın yolunun 3 hafta tam kapanma olduğunu ancak bunun reel olarak uygulanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Bilim Kurulunun verdiği kararların yerinde olduğunu belirten Enginyurt, “Akademisyenler olarak söylediğimiz bu salgından kurtulmanın yolu 3 hafta tam kapanmadır ancak bunun sosyal, ekonomik ve ruhsal açıdan gerçekleştirilebilirliği yoktur. O yüzden de Bilim Kurulumuz, Sağlık Bakanı, Diğer Bakanlıklar ve Cumhurbaşkanımız olaya reel anlamda bakıp ortak bir karara varılıyor. Sosyal, ekonomik ve ruhsal dengeler gözetilerek varılan bu kararların yerinde olduğunu düşünüyorum.” dedi.

HAVALARIN ISINMASIYLA BULAŞMA HIZI AZALACAK

Havaların ısınmasıyla virüsün çoğalmasının azalacağını da sözlerine ekleyen Enginyurt, “Havaların ısınmasıyla beraber virüsün çoğalması azalacaktır.  Bu havaların ısınması ve aşılamanın sürmesiyle beraber Temmuz ayında rahat nefes almaya başlayacağız ve Eylül ayında ise tahminlerim olağanüstü başka bir durum gerçekleşmediği takdirde normalleşeceğiz.” diyerek müjde verdi.

KORUNMA YOLLARINA UYULMASINI İSTEDİ

Vatandaşlardan korunma yollarına uymalarını isteyen Enginyurt, “Bu önümüzdeki süreçte ise maske, mesafe ve hijyen kurallarının yanında bir de aşılanma kuralı da ekleyerek vatandaşların korunmasını istiyoruz. Bunları gerçekleştirerek bitireceğiz inşallah.” diyerek uyardı.

Maske, mesafe ve hijyen kurallarının yanında mutlaka aşılanmanın yapılması gerektiğini belirten Ordu Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Coşkun, “Ne kadar çabuk aşılanabilirsek bu hastalıktan o kadar çabuk kurtulabiliriz.” dedi.

HEDEF NÜFUSUN YARISINDAN FAZLASI AŞILANMALI

Hastalığın tehdit olmaktan çıkması için ise hedef nüfusun yarıdan fazlasının aşılanması gerektiğine dikkat çeken Coşkun, “Aşılanmanın ölçüsü ise Ordu’nun nüfusu 770 Bin, bunun yaklaşık 250 Bini 18 yaş altı ve onlara aşı zaten yok. Geriye kalan 520 Bin nüfus aşılamada hedef nüfus ve bu nüfusun aşılanması gerekiyor. Hedef nüfusun yaklaşık yarısı aşılanırsa artık bu hastalığın bulaşma hızını kesecektir. Yani aşağı doğru bir ivme gösterecektir. Bu hastalıktan kurtulmamız için hedef nüfusun yarısından fazlasının aşılanması lazım.” dedi.

ORDU’DA AŞILANMA 300 BİNİ BULMALI

Bulaşma hızının durması için Ordu’da aşılanmanın 300 Bin olması gerektiğinin altını çizen Coşkun, “Şuan Ordu’daki aşılanma durumu ikinci doz aşılanma 90 Bin civarındadır. Bunun en az 300 Bin olması lazım ki bulaşma hızı dursun. Bu yüzden aşılamaya dikkat çekmek istiyorum ve aşılanmanın bu hedef nüfusun yarısına ulaşana kadar da vatandaşların tedbirlere 3 kat daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bundan sonraki ölümler ve yoğun bakıma yatışlar çok üzücü olacak. Çünkü elimizde artık aşı imkanı var.” dedi. Özel Haber: Soner ÖZDEMİR



  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu