Sonuç verme süresini 3 aydan 15 güne düşürecek olan Genetik Hastalıkları Değerlendirme Merkezinin açılaş programına Ordu Valisi Muammer Erol katılarak merkezi hizmete soktu.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Kampüsünde Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde hizmet verecek olan Genetik Hastalıkları Değerlendirme Merkezinin açılış programında Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, Dr. Öğretim Üyesi İl Sağlık Müdürü Dursun Tüzün, ODÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Timur, Ordu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Yılmaz, Ordu Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Eser Uyanık ve Öğretim Görevlileri hazır bulundu.
SÜRE 10-15 GÜNE İNİYOR
Genetik Hastalıkları Değerlendirme Merkezinin açılışında basın mensuplarına bilgi veren ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, “Bölgemizin en önemli ihtiyaçlarından biri olan Genetik Araştırma Ön Laboratuvarımızı kurduk. Ön Laboratuvarımız sadece Ordu değil, Ordu ve Giresun bölgesinde sağlık hizmeti verecek. Buradaki hastaların genetik tanı tesisinde bizlere kısa sürede sonuçlar elimizde olacak. Bundan önceki dönemlerde gönderdiğimiz örneklerimiz 2,5- 3 ayda geliyordu ama biz şu anda bu merkezde işlemi 10-15 güne indireceğiz. Emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra, Vali Muammer Erol ve diğer protokol üyeleri Genetik Hastalıkları Değerlendirme Merkezinin açılış kurdelesini kesti, ardından Genetik Hastalıkları Değerlendirme Merkezi Laboratuvarını gezdi.
DAHA DA GÜÇLENDİ
Vali Erol, ODÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Çağrı Doğa’dan detaylı bilgi alarak, hayırlı olması dileğinde bulundu ve teşekkür etti.
Genetik Hastalıkları Değerlendirme Merkezi Laboratuvarı ODÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açıldı. 2021 yılından beri aktif olarak devam eden Genetik Hastalıkları Poliklinik hizmetleri Genetik Laboratuvarı ile daha da güçlendi.
Genetik Hastalıkları Polikliniğinde, tekrarlayan gebelik kayıpları olan hastalara, İnfertilite kısırlık hastalarına, erken yaşta menopoza giren hastalara, doğuştan zihinsel veya bedensel engelli hastalara, erken yaşta şeker hastalığı olanlara, çölyak hastalarına, doğumsal kalp hastalığı olanlar ile kan kanseri ve diğer kanser hastalarına hizmet verilmektedir.
Ayrıca, bir yılı aşkın süredir SMA hastalığı tarama programının bir parçası olarak hastalara test planlaması ve genetik danışma hizmeti verilmekte. Genetik Hastalıkları Değerlendirme Merkezinin açılmasıyla birlikte birçok test erken sürede sonuçlanması sağlanmış olacak. Haber: Müberna AVCI