Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

“REKOLTEMİZ BİLİMSEL”

“REKOLTEMİZ BİLİMSEL”

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç, kurumdan yapılan fındık rekoltesi açıklamasının bilimsel yöntemlerle yapıldığını açıkladı.

 

 

Başkan Sevinç, 2020 yılı Türkiye fındık rekoltesi tahminlerinin, bu yıl kamuoyunda her zamankinden daha farklı bir şekilde gündeme geldiğini belirterek, “Yapılan bazı polemiklerde Birliğimiz rekolte tahminlerine de atıfta bulunulduğu için bir açıklama yapılması gerekli görülmüştür.” Dedi.

 

Rekolte tahminlerinin 15 yıldır bilimsel yöntemlerle yapıldığını vurgulayan Başkan Sevinç, “Öncelikle belirtmek isteriz ki Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yapılmakta olan rekolte tahminleri 15 yıldan bu yana bilimsel yöntemlerle ve aynı Ziraat Mühendislerinden oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilmektedir.” Dedi.

 

AMAÇ GERÇEĞE YAKIN TAHMİN

Birliğin rekolte tahminlerinin amacının gerçeğe en yakın şekilde tahmin edilmesi olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Sevinç, “Birliğimizin tek amacı, her zaman olduğu gibi rekoltenin gerçeğe en yakın şekilde tahmin edilmesi olup, bu çerçevede açıkladığımız rekolte tahmininin daha önce başka kişi veya kuruluşlarca açıklanan tahminlerle uyumlu olup olmadığı hiçbir şekilde ilgilendiğimiz bir konu değildir. Esasen geçmiş yıllardaki rekolte tahminlerimizin herkesten farklı olması da  bu hassasiyetimizin bir göstergesidir.” Dedi.

 

“SİYASİ TARTIŞMALARA GİRMEK İSTEMİYORUZ”

Siyasi tartışmalara girmek istemediklerini de belirten Başkan Sevinç, “Hele ki rekolte tahminimizin siyasi saiklerle siyasilerin kendi polemiklerinde kullanılması hiçbir şekilde tasvip edilemeyeceği gibi Birliğimiz bu tartışmaların hiçbir zaman içinde olmamıştır ve olmayacaktır.” Dedi. 

 

“KIYASLANMASI DOĞRU DEĞİL”

Temmuz ayı tahminleriyle kıyas edilmesinin doğru bulmadıklarını da açıklayan Başkan Sevinç, “Daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi, en sağlıklı rekolte tahmin çalışmaları Temmuz ayında yapılan çalışmalar olup, Mayıs ayında yapılan çalışmalar karanfilden çotanağa geçişin erken evresinde yapılan çalışmalar olduğu için Temmuz ayı tahminleri ile kıyaslanması doğru değildir.” Dedi.

 

Başkan Sevinç, sadece Mayıs ayında Birliğin açıkladığı rekolte tahmininin öne çıkarılmasının üzüntüyle karşılandığını belirtti. Haber: Furkan TOMAKİN

 

                                                              

 

 



  • Salı 19.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.6 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Perşembe 29.9 ° / 15.3 ° false