Serbest piyasada fındık fiyatı yükselişini sürdürüyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ordu’da 82,5 liradan fındık alımına devam ederken, serbest piyasada fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Gölköy ilçesinde fındık 90 liraya kadar çıktı. Fiyatların önümüzdeki günlerde 100 liraya kadar yükselmesi beklenirken üreticiler bu fiyatların istikrarlı olup olmayacağını merak ediyor.
Hal böyle olunca Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, dalda görünen fındığın harmana gelmediğini, harmana gelen fındığın ise patozdan çuvala girmediğini söyledi.
“LAVENT KALİTEDE TMO’NUN ÜZERİNE ÇIKAN BİR FİYAT VAR”
“Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 28 Ağustos’ta fındık alımına başladı” diyen Başkan Soydan, “Serbest piyasanın bu süreçte fiyat ile ilgili ne olacağı merak konusuydu. Serbest piyasa 72 TL gibi bir fiyattan başlamış oldu. Fındık harmana girmeden rekoltenin ciddi şekilde mevsimsel ve bazı zararlılar nedeniyle rekoltenin düşük olabileceğini hep söyledik. Dalda görünen fındık harmana gelmedi, harmana gelen fındıkta patozdan çuvala girmedi. Bunu açıkça gördük. Rekoltenin yukarıya değil aşağıya ineceğini de açıklamalarda bulunduk. Rekoltede ciddi düşüş var. Yüzde 30 ve üzerinde düşüşle hasadımız bitmek üzere. Bunu da görüyoruz. Fiyatlar devletinde müdahalesi ile serbest piyasayı devletin fiyatına çekti. Fiyatlarda hızlı bir şekilde yükseliyor. Yükselmesi gerekir. Giresun kalite 88 liraya doğru çıkarken, lavent kalitede TMO’nun da üzerine çıkan bir fiyat var” dedi.
“SÜREÇ FINDIK FİYATLARINDA YUKARI DOĞRU GİTME EĞİLİMİNDE”
Başkan Soydan, “Eğer ki üretici burada daha dikkatli daha idareli sabırlı hareket ederse fındık fiyatları daha yukarıya doğru çıkacaktır. Ama tabi üreticinin beklentisi hasattan sonraki fiyatın en az 100 lira seviyesinde olmasıydı. Bizde bunları üreticilerimizin adına kamuoyuna açıkladık. Fiyatlar o seviyelere doğru gidecektir. Önemli olan burada emanete fındık bırakmamak ve ihtiyacımız kadarını pazara indirmek. Biraz daha sabır etmek. İhtiyacı olan, maliyetleri olan üreticilerimiz var. Borcu olan üreticilerimiz var. Satmak zorunda. İmkânı olanlar muhakkak fındığı bekletebilir. Süreç fındık fiyatlarında yukarı doğru gitme eğiliminde. Onu açıkça görüyoruz” diye konuştu.
Özel Haber: Sümeyye ŞAHİN