Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

SALGINDAN ÇIKIŞ UMUDU!

SALGINDAN ÇIKIŞ UMUDU!

SALGINDAN ÇIKIŞ UMUDU!

 

 

Mart ayında Çin’de başlayan ve tüm ülkelere yayılan Covid-19 salgını nedeniyle zor günler geçiren esnafların umudu, dünyada yeni tip koronavirüse karşı bağışıklık sağlamayı amaçlayan aşının, salgından çıkış yolu haline geldi.

2020 yılında yaşanan olumsuzluklarla kısıtlamalara gidilirken, düğün ve nikâh törenlerinin ertelenmesiyle kuyumcu esnafları bekledikleri verimi alamadı. Es Kuyumculuk Yöneticisi Nevin Es Akça, Çin’den Türkiye’ye gelen ve illere dağıtımı yapılan 3 milyon doz CoronaVac aşısının, pandeminin ekonomik ve sosyal etkilerini azaltarak, normalleşme sürecine büyük katkı sağlayarak çıkış yolu olabileceğini söylüyor.

 

 “SOSYAL HAYATIMIZDA BÜYÜK BİR KÜÇÜLME YAŞADIK”

Herkesinde bildiği gibi, 2020 yılının Mart ayından itibaren, ülkemizde Covid-19 salgınının yayılmasıyla birlikte, sosyal hayatımızda ve ekonomik anlamda kapanma sürecine girdik diyen Es Kuyumculuk Yöneticisi Nevin Es Akça, “Sektör açısından bakıldığında, ülkemizde daha çok rutin olarak, tasarruf amaçlı ve özellikle de yaz aylarından itibaren nişan ve düğün törenleri vesilesi ile vatandaşlarımız altın piyasasında hareketlilik yaratıyor. Ülkemizde zorunlu olarak alınan Covid-19 tedbirleri nedeniyle sosyal hayatımızda büyük bir küçülme yaşadık. Bunun sonucunda tüm sektörler de olduğu gibi, altın sektöründe de olumsuz anlamda etkilenme oldu. Genel olarak altın piyasalarını incelediğimizde, ülkemizde ekonomik hareketlilikten çok, özellikle ABD başta olmak üzere, küresel ölçekte değişimler etkili olmaktadır. Son 200 günlük ortalama altın fiyatlarının ons için 1,800 dolar civarında olduğu bilinmektedir. Özellikle Covid-19 salgını başta olmak üzere, dünyada ki salgınlar, siyasi yaşanan gelişmeler ve belirsizlikler altına yönelimi, ‘güvenli liman’ algısını artırmaktadır. 2020 yılında görülen zirvelerin bu faktörlerin sonucu olduğunu değerlendirmekteyiz. Bu belirsizlik nedeniyle tarihi zirveyi gören altın fiyatları, son günlerde ABD tahvil faizlerinin, beklenenden fazla yükselmesi, altın fiyatlarındaki ani düşüşe neden olmuştur” dedi.

 

“NORMALLEŞME SÜRECİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Altındaki düşüşlerin uzun soluklu ve aşağı yönde olmayacağını düşünmekteyiz diyen Akça, “Çin’den gelen 3 milyon doz CoronaVac aşının illere dağıtılmasıyla birlikte aşının uygulamaya başlanması pandeminin ekonomik ve sosyal etkilerini azaltarak normalleşme sürecine büyük katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Her ne kadar bütün bu olumlu gelişmeler piyasada güveni artırıyor olsa da, altının küresel ölçekte etkili bir yatırım aracı olmaya devam edeceğini bu nedenle de altındaki düşüşlerin uzun soluklu ve aşağı yönde olmayacağını sektör olarak öngörmekteyiz. Faizlerdeki yükselişler bir cazibe merkezi oluştursa da, baharın ilk ayından itibaren altın fiyatlarının yukarı yönde bir hareketlilik göstereceğini düşünmekteyiz” dedi. Özel Haber: Furkan TOMAKİN

 

 

 

 

 



  • Cuma 17.8 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı