Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

SERTİFİKASYON İŞLEMLERİ SÜRÜYOR

SERTİFİKASYON İŞLEMLERİ SÜRÜYOR

SERTİFİKASYON İŞLEMLERİ SÜRÜYOR

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, ilimizde ihracat denetimlerinin ve ihracatta sertifikasyon işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından ilimizde ihracat denetimleri, yurtiçi tüketimine yönelik üretim sektörünün denetlenmesi, ihracattan geri dönen ürün denetimleri ve perakende satış yerleri denetimleri hassasiyetle sürdürülürken, ayrıca ilimiz genelinde aflatoksin kontrolü için numune alımları da aralıksız devam ediyor.

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz yaptığı açıklamada; "Ülkemizden yapılan ihracatlar da, öncelikli olarak alıcı ülke kriter ve talepleri geçerli olup, alıcı ülkenin gıda veya yem güvenirliği ile ilgili sertifika talep etmesi durumunda alıcı ülke limitlerini karşılayan, alıcı ülke tarafından herhangi bir limit belirlenmemişse ülkemiz mevzuatına uygun ürünler için Sağlık Sertifikası düzenlenerek ihracatına izin verilmektedir. Avrupa Komisyonunun, Komisyon Uygulama Tüzüğü kapsamında yer alan ülkemiz menşeli kuru incir, fındık ve Antep fıstığı ve bunlardan elde edilen ürünlerin ihracatı ile bileşiminde bu ürünleri en az % 20 içeren gıda maddelerinin ihracatında aflatoksin analizi yapılarak söz konusu ürün sevkiyatları, Bakanlığımızca onaylanmış Sağlık Sertifikası, Belirli Gıdaların Birliğe Girişi İçin Resmi Model Sertifika ve Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu ile birlikte gerçekleşmektedir. Ayrıca ilgili firmanın sorumluluğunda olan Ortak Sağlık Giriş Belgesi de nakliye boyunca sevkiyatın yanında bulundurulmak zorundadır" dedi. 

İl Müdürlüğünce ihracatta sertifikasyon işlemlerinin en hızlı şekilde gerçekleştirildiğinin altını çizen İl Müdürü Yılmaz; "5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre fındık ve mamulleri ihracatı kontrolü; alıcı ülke talepleri doğrultusunda, üretici/ihracatçı firmanın malın denetlenmesini ve sertifika düzenlenmesini talep etmesi üzerine en seri şekilde üretim, depo veya işyerinde denetlenmeye en uygun alandan Gıdalardaki Mikotoksin Seviyelerinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma, Numune Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliğine göre numune alınarak yetkili ve akredite laboratuvarlarda aflatoksin analizleri yaptırılmakta ve AB' nin belirlediği aflatoksin limit değerlerine uygun olan sevkiyatlara Avrupa Komisyonunun istediği sertifika ve raporlar en seri şekilde düzenlenmektedir. Fındıkta ihracat veya ihracattan geri dönüş aşamalarında yapılan aflatoksin analizi sonucu alıcı ülke ve/veya Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde belirlenen limitlerin üzerinde aflatoksin tespit edilmesi durumunda ihracatçı/üretici firmanın talimatla belirlenen ürününde bir kereye mahsus olmak üzere özel işleme tabi tutulabilmektedir" ifadelerini kullandı. 

"2020 yılında fındık ve mamulleri için 2 bin 376, diğer ürünler için 479 olmak üzere toplam 2 bin 855 Sağlık Sertifikası/Model Sertifika, Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu düzenlenmiştir" diyerek sözlerine devam eden İl Müdürü Kemal Yılmaz; "AB gümrüklerinde fındıkta uygulanan kontrol sıklığı % 5'dir. 2020 yılında ilimizden AB ülkelerine gönderilen fındık ve mamullerinden aflatoksin gerekçesiyle herhangi bir hızlı alarm, sınırda red ve bilgi bildirimi alınmamıştır" diyerek sözlerine son verdi. Haber: Dilek TİRYAKİ

 



  • Perşembe 17.3 ° / 7.4 ° Güneşli
  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false