Bugün, 18 Ekim 2024 Cuma

SINIRLARI ÖĞRENDİLER!

SINIRLARI ÖĞRENDİLER!

Ordu İl Müftülüğü ADRB Vaizi Selma Tomakin Akarsu tarafından Yaz Kur'an Kursların da eğitim gören çocuklara yönelik mahremiyet bilinci anlatıldı.

“Sınırlarımı öğreniyorum saygınlığını koruyorum” temalı seminerler düzenleniyor.

Altınordu Akyazı Uhud Camii'nde seminer veren Vaiz Akarsu, “Seminerde çocukları eğitme amaçlı, önce düşünelim. 

Şimdi cevaplayalım: Çünkü insanlar kendilerine ait "sınırları" olsun isterler. Özel eşyalarını ve özel bilgilerini korumak isterler. Sadece eşyalarımızı değil, şeref ve itibarımızı da korumak çok önemlidir. Bu da ancak "mahremiyet bilinci" ile mümkündür. 

Mahremiyet nedir?

Mahremiyet "İnsanın saygınlığı ve dokunulmazlığı" demektir. Allah her insanı doğuştan değerli ve özel yaratmıştır. Her insanın mahremiyet hakkı vardır. Hepimizin mahremiyeti yani özel hayatı kanunlarımızın koruması altındadır. Neden sınırlarımız var? Çünkü toplumdaki insanlarla aramızda bir mesafe olmalıdır. Bu mesafeye "sınır" diyoruz. Yalnız başına kalabildiğimiz, sadece bize ait alanlar vardır. Mahremiyet bilinci neden önemli?

Çünkü hepimiz özeliz. Hem kendimizin hem de başkalarının özel alanını koruruz. Mahremiyetimizi kimsenin ihlal etmesine izin veremeyiz. Biz de başkasının özel alanın ihlal edemeyiz. Mesela bir arkadaşımızın eşyasına, telefonuna ve bedenine onun izni olmadan dokunamayız. Odasına izni olmadan giremeyiz.

Zarar görme de, zarar vermek de yok! Mahremiyet deyince ne anlamalıyız? Mahremiyet; bedenimizi, yaşadığımız yeri, özel bilgilerimizi her türlü müdahaleden korumaktır. O zaman mahremiyet, dokunulmazlıktır. Hem erkekler hem de kızlar için önemlidir? Bedenin mahremiyeti var. Bedenimiz değerlidir ve bize Allah’ın emanetidir. Beden ve can dokunulmazlığımız var. İznimiz olmadan hiç kimse vücudumuza dokunamaz” konularına değindi. 

İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek'in yoğun programı nedeni ile temsilen çocukları ziyaret eden İl Müftü Yardımcısı Avni Bolat'da öğrencileri kurslara geldikleri ve devam ettikleri için tebrik etti. 

Okumanın önemine vurgu yapan Müftü Bolat, kurslardaki alınan eğitimin İslami acıdan çok önemli ve değerli olduğunu ifade ederek, “Dini ve manevi değerlerin temeli buralardan geçiyor, bu sebeple sizleri yetiştiren ailelerinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Program sonunda hayırseverler tarafından karşılanan dondurmalar TDV Ordu Kadın Kolları tarafından dağıtımı gerçekleştirilerek çocukların mutluluklarına ortak oldular.

Haber: Sümeyye TOMAKİN

 



  • Cuma 12.9 ° / 7.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 13.5 ° / 6.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 16.1 ° / 6.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu