Bugün, 11 Şubat 2025 Salı

SON 5 GÜN!

SON 5 GÜN!

Karadeniz Bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından birini oluşturan fındıkta, geleneksel üretim bölgesi olan Ordu’da hasada sayılı günler kaldı.

Ordu’da fındık hasadına sayılı günler kalırken rekolte tespit çalışmaları da tüm hızıyla sürerken hafta sonu ilimizde yoğun bir şekilde yağan yağıştan kaynaklı oluşan selde bazı fındık bahçeleri de zarar gördü.

Özellikle İkizce, Çaybaşı ve Ünye bölgesinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde taşkınlar, toprak kaymaları meydana gelirken Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, azda olsa fındık bahçelerinde zarar oluştuğunu dile getirdi. 

Fındık bahçelerinde zarar meydana gelen üreticilere AFAD’a ve TARSİM sigortaları varsa TARSİM sigortasına başvurmaları ile alakalı uyarılarda bulunduklarını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, korkulacak bir zararın oluşmadığını da dile getirdi. 

“HEM UYARDIK, HEM DE BİLGİLENDİRDİK”

“Bölgemizde özellikle İkizce, Çaybaşı ve Ünye bölgesinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde taşkınlar, toprak kaymaları meydana geldi” diyen Başkan Akça, “Çok önemsenecek bir zarar oluşmasa da bazı üreticilerimizin yerlerinde kaymalar, uçmalar oldu. Üreticilerimizin hem AFAD’a hem de TARSİM sigortaları varsa TARSİM sigortasına başvurmalarıyla alakalı hem uyardık, hem de bilgilendirdik. Çok şükür ki çok fazla önemsenecek bir zararın olduğunu görmedik” diye konuştu. 

“KILI KIRK YARARAK BİR ÇALIŞMA YAPILIYOR”

İlimizde devam eden rekolte tespit çalışmalarına ilişkinde açıklamalarda bulunan Akça, “Ordu ilinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün öncülüğünde oluşturulan komisyon tarafından çalışmalar başladı. İlk etapta sahil kesiminde çalışmalar yapıldı. Şuanda ilimizin orta kesimlerinde çalışmalar devam ediyor. İlerleyen günlerde de yüksek kesimlerde çalışmalar yapılacak ve yüksek kesimlerdeki rekolte tespitlerinin ardından çalışmalar bitirilecek. Bir raporlama yapılacak ve bu raporlama sonucunda 2024 yılı tahmini rekoltesi paylaşılacak. Şuanda çalışma gurubunda bulunan tüm paydaşlar çok titizlikle, kılı kırk yararak bir çalışma yapıyor. Hem bölgemizde döllenmeyle alakalı sıkıntının olabileceğini hem de kokarca zararlısının ürüne ne kadar zarar verdiğiyle alakalı titiz bir çalışma yapılıyor. İnşallah yapılan bu tür çalışmaların sonucunda da önümüzdeki hafta rekolte kamuoyuyla paylaşılacak” ifadelerine yer verdi.

“KOKARCA ZARARLISI YUMURTA BIRAKMA EVRESİNE GEÇTİ”

Bölgemizde devam eden kokarca zararlısıyla mücadeleye de değinen Başkan Akça, “Yapmış olduğumuz incelemelerde kokarca zararlısı yumurta bırakma evresine geçti ve yumurtalardan yavaş yavaş yavrular çıkmaya başladı. Şu 5 günlük süreç içerisinde üreticilerimiz muhakkak bir kez daha kimyasallarla kokarca zararlısıyla mücadelesini yapması gerekiyor” dedi.

 



  • Salı 5.9 ° / 0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 7 ° / 1.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 4.9 ° / 0.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu