“SÜREÇ BİZİ FAKİRLEŞTİRDİ”

“SÜREÇ BİZİ FAKİRLEŞTİRDİ”

Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınından hemen hemen herkes etkilendi.

 

 

 

Bu etkilenenler arasında kimi esnafımız biraz daha az etkilenirken, kimi esnaflarımız ise bir hayli zorlandı. Bu zorlanan esnafların başında servisçi esnaflarımız geliyor.

 

Covid -19 tedbirleri kapsamında Mart ayında okulların tatil edilmesiyle birlikte öğrenci servis işletmecileri büyük mağduriyet yaşadı. Bu süreçte servis esnafının çoğunun araçlarında kontak çalışmadı.

Şoför esnafının yaşadıkları mağduriyeti ile ilgili Gazetemize açıklamalarda bulunan Ordu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Adem Yavuz, bu zorlu süreçte bir de korsan taşımacılık yapanlarla dertte olduklarını söyledi.

 

“ESNAF PERİŞAN”

 

Servisçi esnafının sorunlarını dile getiren, Ordu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Adem Yavuz, “Pandemiden sonra esnaf üzerine kısıtlamalar geldi. Arabalar çalışmadı. Koltuk sayısının yarısı boş olmak zorunda kaldı. Köy minibüsleri, şehir içi toplu taşıma araçları, yüzde 50 oranında yolcu taşımaya başladılar. Toplu taşımanın kullanılmaması gerektiği bildirildi.  Köy minibüsleri ile gidiş gelişler azaldı. Okullar kapatıldı, servislerin tamamı kontak kapattı. Daha sonrasında sokağa çıkma yasakları geldi. Şoför esnafının bir bölümü ciddi anlamda etkilendi. 65 yaş üstü yasağı gelince yolcu sayısı düştü. Hemen ardından 18 yaş altı kısıtlama geldi. 2-3 yolcu ile taşımacılık yapılan dönemler oldu” diye konuştu.

 

“PLAKA SAHİPLERİ CEPLERİNDEN KARŞILIYOR”

 

Esnafların mazot ücretlerini dahi karşılayamayacak duruma geldiklerini söyleyen Başkan Yavuz, “Bu süre içerisinde Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Altınordu Belediyesi tarafından mazot desteği talep ettik ama imkânlar nedeniyle yapılamadı. Esnaf arkadaşlarımız mazot paralarını dahi karşılayamayacak duruma geldi. Bunlarla ilgili her hangi mazot desteği de sağlanmadı. Temennimiz hepsine destek verilmesiydi ama olmayınca esnaf arkadaşlarımız ciddi anlamda mağdur oldular. Arkadaşlarımız çalışamadılar. Okullar açıldı ama haftada 2 gün eğitim öğretim var. Onda da 3-4 öğrenci var yâda yok. Yeterli öğrenci olmadığı içinde 363 servisçimizin 5’i günü kurtarma adına çalışıyor. Diğer arkadaşlarımızın arabası ise yatmaya devam ediyor. SSK, bağ kur, vergiler bunları plaka sahipleri ceplerinden karşılıyor” dedi.

 

 “BORÇLARIMIZI, KREDİLERİMİZİ KARŞILAYAMIYORUZ”

 

Başkan Yavuz, “Biz okulların açılmasından ve hayatın normale dönmesinden yanayız. Para kazanalım hayatımızı devam ettirelim istiyoruz. Vergilerimiz, borçlarımız, banka kredilerimiz var. Bunları şuanda karşılayamıyoruz ve karşılamak istiyoruz. Devlet bir kısmını öteledi ama bunlar yeterli değil. Bu süre içerisinde önümüzdeki aylarda hayatımızın daha da zorlanacağını düşünüyorum”

 

“TEK ÇÖZÜM VAR O DA KORSAN TAŞIMACILIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK”

 

Korsan taşımacılığın önüne geçildiğinde şoför esnaflarımızın hayatı bir nebze de olsa normalleşeceğini söyleyen Başkan Yavuz, “Esnaflarımızı kollamak için gerekli kurumlarımız tarafından korsan taşımacılığın önlenmesidir. İlimizde ciddi anlamda korsan taşımacılık var. Bu araçlar, ticari araçlar gibi çalışıyor. Esnafımız güzergâh belgesi, vize ücreti, SSK, Bağ kur, işçi yevmiyesi veriyor. Diğer hususi araçlar bunların hiç birini yapmıyor. Korsan olarak çalışıyor. Ne vergi, ne güzergâh belgesi ücreti, nede vize ücreti veriyor. Gerekli kurumlarımız tarafından bize yapılacak en büyük iyilik, esnaflarımıza sahip çıkmak. Bunun içinde korsan taşımacılığın önlenmesi olacaktır. Bunun önüne geçildiğinde çalışmalarda, kazançlarda normalleşecek. Bütün insanlarımızda dâhil olmak üzere bu süre içerisinde fakirleştik. Çoğu insanımız bu süreçte işinden, kazancından oldu” diyerek Şoför esnafının mağduriyetini dile getirdi. Özel Haber: Furkan TOMAKİN