Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TARİHİ KONAK TESCİLLENDİ

TARİHİ KONAK TESCİLLENDİ

 

 

Gülyalı Yeniköy Mahallesi sınırları içerisinde karayolu kenarında bulunan tarihi konak, içerisinde bulunduğu alanla birlikte tescillendi.

Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda gerçekleşen toplantıda gündemde bulunan konak ve çevresi, kurulun vermiş olduğu karar neticesinde tarihi alan olarak kaydedildi.

 

BAŞKAN TEPE: “GEREKLİ ÇALIŞMALARI BAŞLATAN GÜLER’E TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Ordu Büyükşehir Belediyesi imar planında Özel Proje Alanı (ÖPA) olarak belirlenen alanda konağın da içerisinde bulunduğu bir kent meydanı önerisini Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Dr. Mehmet Hilmi Güler’e ilettiğini ve alanla ilgili dosyaları aylar öncesinden paylaştığını belirten Başkan Ulaş Tepe, “Sayın başkanımız ilçemize ve bizlere değer veriyor. Önerimizle ilgili çalışmalara başlandığını görmek mutluluk verici. ‘Düşünen, Üreten, Yarışan Ordu’ vizyonuna katkıda bulunacak çok kıymetli bir çalışma. İlçemize hayırlı uğurlu olsun. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Dr. Mehmet Hilmi Güler’e ilçemiz ve vatandaşlarımız adına teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

BÖLGENİN KÜLTÜREL ÖZELLİKLERİNİ YANSITAN BİR KENT MEYDANI İSTİYORUZ

İlçenin kent meydanı eksikliğinin farkında olduklarını belirten Başkan Tepe, “Çalışmaların başladığı çamlık alan bu eksikliği tamamlayacak bütünlüğe sahip. İçerisindeki tarihi konak yöre mimarisine uygun Abulhayr Konağı olarak restore edildiğinde kimlik kazanacaktır. Alan karayolu kenarında bulunması sebebiyle de kent meydanının yanı sıra turizme de hizmet edecek bir konseptte de işlenebilir. Bununla ilgili de konunun uzmanlarıyla çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki süreçte hem meydan alanıyla ilgili önerilerimizi sunmak hem de ilçemizdeki çalışmaları değerlendirmek üzere başkanımızla kapsamlı bir toplantı gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

 

KENT MEYDANI YAPILMASI İÇİN SÜREÇ BAŞLIYOR

Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescil edilen tarihi bina ve çamlık alanı için, içerisinde Abulhayr Konağı’nın da yer aldığı kent meydanı yapımı süreci başlıyor. Bundan sonraki süreçte ilk olarak tescil tapuya işlenecek. Daha sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi Özel Proje Alanı olarak belirlenen planda değişikliğe giderek alanı “sosyal kültürel tesis alanı” olarak belirleyecek ve kamulaştırma sürecine geçilecek. Kamulaştırmanın ardından ise uygulanacak Kent Meydanı projesi çalışmaları başlayacak. Haber: Soner ÖZDEMİR

 



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false