Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TARİHİ MİRASLAR GELECEĞE TAŞINIYOR

TARİHİ MİRASLAR GELECEĞE TAŞINIYOR

 

Ünye Belediyesi, Ünye’nin tarihi ve kültürel miraslarının korunması, turizme kazandırılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla projeler üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda Ünye Kalesi eteklerinde bulunan Güzelkale Mahallesi’ndeki tarihi niteliğe sahip yapıların rölöve çalışması gerçekleştirildi. Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, çalışma sonrası oluşturulan serginin açılışında yaptığı konuşmada, “Ünye’mizin tarihi miraslarını hem koruyor, hem de turizme kazandırıyoruz.” dedi.

 

Ünye Belediyesi, Ünye Kalesi eteklerinde bulunan Güzelkale Mahallesi’nde bulunan tarihi niteliğe sahip yapıların rölöve (bir yapının bütün boyutlarını ölçerek plan, kesit ve görünüşünü yeniden çıkarma) çalışmasını gerçekleştirdi.

Belediyenin Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından yürütülen projede Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte çalışıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mahmoud Zeyn El Abini ve 10 öğrenciden oluşan ekip 16-25 Ocak tarihlerinde Güzelkale Mahallesi’nde saha çalışması yaparak burada bulunan tarihi niteliğe sahip ev, çeşme ve bu gibi yapıların rölövesini gerçekleştirdiler.

Yapılan çalışmalar sonrası 28 adet pafta oluşturularak projenin ilk etabı tamamlanmış oldu. Yapılan rölöve çalışmaları Ünye Yalı Kilisesi’nde sergilenerek görücüye çıktı.

Sergiye, Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Siyasi Parti Temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

DR. ZEYN EL ABİDİN; “12 ESERİN RÖLÖVE ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahmoud Zeyn El Abidin, sergisinin açılışında rölöve çalışması hakkında bilgi vererek, proje kapsamında 12 yapı ve eserin mimari çizimlerinin, 3D modellemesinin ve ölçülerinin hazırlandığını söyledi. Abidin, yoğun bir çalışma gerçekleştirerek rölöve ile ilgili 28 paftanın hazırlandığını kaydetti.

“HEM KORUYOR, HEM DE TURİZME KAZANDIRIYORUZ”

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, ilçenin tarihi dokusunu korumaya çalıştıklarını ifade ederek, “Geçtiğimiz günlerde Ünye Kalesi’nin UNESCO Dünya Miras listesine girmesi ile ilgili bir çalıştay gerçekleştirdik. Biz Ünye Kalesi’nin turizme kazandırmanın yanında, etrafında bulunan Güzelkale Mahallemizin de koruma altına alınması ve içinde bulunan tarihi değere sahip eserlerin de bu çalışmanın içinde yer almasını istiyoruz. Biz kentimizin tüm tarihi ve kültürel değerlerinin korunması ve turizme kazandırılması noktasında çalışmalar yürütüyoruz ve yürütmeye de devam edeceğiz. Bu kapsamda bu rölöve çalışmasının önemli bir katkı ve değer katacağını düşünüyorum.” dedi.

KAYMAKAM GÜNEY, “BU ÇALIŞMA GELECEK İÇİN ÇOK DEĞERLİ”

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, çalışmaların geleceğe ışık tutacağını belirterek, şunları söyledi:

“Ünye için Ünye Kalesi son derece anlamlı ve kale ile beraber etrafından bulunan Güzelkale Mahallesi de bir o derece önemli. Gerçekleştirilen rölöve çalışması hem bugün hem de gelecek için oldukça değerlidir. Bugün gerçekleştirilen bu çalışmanın önemini önümüzde ki yıllarda çok daha iyi anlayacağız. Çünkü tarihi eserlerin rölöve çalışmalarının kayıt altına alınması, gelecekte o eserler hakkında bilgi edinmek için son derece önemli bir bilgi hazinesi niteliği taşımaktadır. Bu açıdan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’ya ve Yıldız Teknik Üniversitesi ekibine teşekkür ediyorum.” Konuşmaların ardından 28 paftadan oluşan serginin açılışı gerçekleştirildi. Yıldız Teknik Üniversitesi heyeti sergide ziyaretçilere çalışmalar hakkında teknik bilgiler sundular.

Sergide ayrıca projede yer alan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mahmoud Zeyn El Abidin ve ekibine Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ve Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürol Özcüre tarafından katılım sertifikası takdim edildi. Haber: Soner ÖZDEMİR

 



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false