Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

TÜRK İŞARET DİLİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

TÜRK İŞARET DİLİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Altınordu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Nuriye Halit Çebi Özel Eğitim Meslek Lisesi tarafından "Türk İşaret Dilinin Temiz ve Güzel Kullanımı Çalıştayı" düzenlendi.

 Büyükşehir Belediyesi Ordu Anadolu İmam Hatip Lisesi toplantı salonunda 16 Ocak 2022 Pazartesi günü gerçekleştirilen çalıştaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Onur Bekyürek, Şube Müdürü Demiray Getmez, okul müdürleri, özel eğitim öğretmenleri ve gönüllü öğretmenler katıldı.

Çalıştay, Nuriye Halit Çebi Özel Eğitim Meslek Lisesi Müdürü İbrahim Resuloğlu'nun açılış konuşmasıyla başladı. Türkolog Doktor, Halk Bilimci, Türk Dili ve Edebiyatı Doktoru, Türk İşaret Dili gönüllüsü Dr. Onur Sömen ile Dr.Yaşar Akçin video konferans yöntemiyle bilgilendirmelerde bulundular.

Çalıştayda günün anlam ve önemine binaen konuşan Altınordu İlçe Milli Eğitim Müdürü Onur Bekyürek, "Altınordu İlçe Millî Eğitim Müdürlüğümüzün koordinesinde ilimizdeki tek işitme engelliler okulumuz olan Nuriye Halit Çebi Özel Eğitim Meslek Lisemizin yürütmeye başladığı Türk İşaret Dilinin ortak kullanım sahasını belirleme ve ilerisinde de evrensel bir işaret dilinin hazırlayıcısı olmasını temenni ettiğimiz bir proje çalışması için hepimiz buradayız.

Hepimizin bildiği gibi işitme engeli, her iki kulakta da en az 30-35 dB ve üzerinde işitme kaybı olması halidir.  Eğer doğuştan işitme engellilerde ilk 24 ayda işitsel rehabilitasyon sağlanamazsa, sonradan oluşan orta-ileri işitme engeli içinde işitsel rehabilitasyon 6-24 ay arasında sağlanamazsa bu sefer bireylerde konuşma engelleri de ortaya çıkmaktadır. Bu da her yaşta ve her tür bireyin gelişiminde olduğu gibi doğuştan ya da sonradan kazanılan işitme engeli içinde eğitimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

Türkiye Özürlüler Araştırması verilerine göre 2002 yılında 253 bin işitme özrü olan vatandaşımız tespit edilmişken, 2015 TÜİK verilerine göre bu sayı 836 bine çıkmıştır. Sadece buradan yola çıktığımızda 13 yılda sayının 3 kattan fazla arttığı görülmekte olup bu alanın sizler gibi deneyimli ve istekli arkadaşlar ile işlenmesinin gerekliliği fikrini bizlerde doğurmuştur.

İşaret dilinin ülkemizde bile bölgeden bölgeye hatta bulunan il içerisinde bile ilçeden ilçeye farklılık göstermesi çalışılacak alanın ne kadar geniş olduğunu bizlere göstermektedir. İşte bizler de bu çalıştay ışığında Türk İşaret Dili içerisinde eksik kalan ya da ortak oluşturulması gereken konuların neler olduğunu birlikte tartışmak ve kuvvetli bir yol haritası ortaya koymak adına buraya gelmiş bulunmaktayız.

Bu kapsamda yapılan bu çalıştay ışığında sizler tarafından tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerinin ben ve proje ekibi tarafından titizlikle üzerinde durulacağından emin olmanızı istiyor, çalıştayımız için hepinize başarılar diliyorum." dedi. Haber: Dilek TİRYAKİ



  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu