Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

ÜRETİCİ TEMKİNLİ!

ÜRETİCİ TEMKİNLİ!

YÜKSELMESİNİ BEKLİYORLAR!

 

 

 

FINDIĞINA SAHİP ÇIKIYOR!

Her sene fındıkta aynı dönemlerde ihracat rakamlarının farklı olabileceğini açıklayan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, ürününe sahip çıkan üreticinin artık düşük rakamlardan fındık saymayacağını vurguladı.

 

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, üreticinin ürününe artık sahip çıktığını ve daha kaliteli fındık üretildiğine ifade etti.

 

“İHRACAT RAKAMLARI FARKLI OLABİLİYOR”

Fındıkta ihracatın talebe göre şekillendiğini belirten Başkan Soydan, “Fındık zaman zaman aynı tarihlerde ihracat rakamları farklı olabiliyor. Çünkü sonuçta fındık bir yıllık bir ihracat ürünü. Hangi aylarda, ne kadar talep olacağı belli olmaz.” Dedi.

 

“SON YILLARDA BÜYÜK BİR TALEP VAR”

Sadece ihracat rakamları üzerinden fındığın talep görmediğini söylemenin doğru olmadığını söyleyen Başkan Soydan, “Şu da var ki ihracat rakamları üzerinden fındık üzerinde bir fındık talep görmüyor ve ihracat olmuyor demek doğru değil. Çünkü sonuçta fındığa gerçekten özellikle son yıllarda büyük bir talep var ve pandemi sürecinde de dünya artık fındık kullanmaya doğru daha da yoğunlaştı. Özellikle Avrupa'daki tüketicilerin gerçekten fındığı çikolata anlamında da büyük bir kullanması ile beraber gıda yönünden de, insan sağlığı yönünden de önemli bir talepleri var. Onun için şu anda fındık ihracatının gerilemesinin hiçbir sebebi yok.” Dedi.

 

“FİYATLARIN İYİLEŞMESİNİ BEKLİYOR”

Önceki yıllar gibi üreticinin fındığı hemen pazara indirmediğini de sözlerine ekleyen Başkan Soydan, “Tabii ki şu var fındık hasattan sonra önceki yıllar gibi ciddi şekilde pazara inmedi.” diyerek üreticinin fiyatların iyileşmesini, daha iyi olmasını beklediğini açıkladı. Başkan Soydan, “TMO’nun açıkladığı bir taban fiyat var. Üretici taban fiyatı artık kendinde bir güç olarak görüyor. Bu gücün karşısında da serbest piyasa fiyatlarının 25-26 lira seviyelerinde olduktan sonra sert bir düşüşle 23 lira bandına inmesinden sonra üretici pazara fındığını indirmez.” dedi.

 

“ÜRETİCİ PAZARA FINDIK İNDİRMİYOR”

Üreticinin fındık fiyatının yükselmesini beklediğini de ifade eden Başkan Soydan, “25-26 liradan sert bir düşüş yapacaksınız. Ondan sonra diyeceksiniz ihracatçı rakamları düştüğü veya üretici pazara fındık indirmiyor. Serbest piyasanın en az bir 25-26 seviyesine gelmesi lazım ki üretici pazara her çıkan fiyat karşılığında fındık indirsin. Fındık ihracatında herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Hem dolar fiyatları yükselmiş hem de fındığımız gerçekten bu sene daha kaliteli.” Dedi.

 

“ÜRETİCİ BAHÇEYE BAKIYOR”

Başkan Soydan, bu seneki fındığın daha kaliteli olduğunu da vurgulayarak, “Fındığımız bu sene daha kaliteli çünkü üretici daha çok bahçeye bakıyor. Kaliteli fındığı üretiyoruz ama ihracat tarafı tabii ki sektörün diğer tarafları da bizden gerçekten kaliteli fındık üretilmesi isteniyorsa biz de üretiyoruz. Fındıkta fiyat istikrarı olursa üretici de rahat bir şekilde fındığını pazara indirir.” dedi.

 

“ÜRETİCİ DAHA TEMKİNLİ HAREKET EDİYOR”

Üreticinin artık daha temkinli davrandığının altını çizen Başkan Soydan, “Fındıkta bazı zamanlarda bir sert düşüş oluyor. Yani bu sert düşüşün sebebi sadece üreticinin pazara fındık indirmesinin bir panik havasıyla pazara fındık indirmesini sağlamak mıdır yoksa sektör kendi içinde farklı bir şekilde fiyat spekülasyonu mu yapıyor, bunları tam olarak bilemiyoruz. Ama biz üretici tarafından baktığımızda üreticinin bir panik yapma havası bu durumlarda artık gerçekleşmiyor. Üretici daha temkinli, daha dikkatli hareket ediyor. Üretici düşen fiyatlara fındık vermem diyor. Sonuçta devletin alım garantisi de var.  Onun için kısa zamanda bu fındık fiyatı toparlanacaktır. Şu anda zaten toparlanma sürecine girdi.” Diyerek sözlerini tamamladı. Özel Haber: Soner ÖZDEMİR

 

 



  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu