Bugün, 16 Eylül 2024 Pazartesi

“ÜRETİCİYİ KÜSTÜRMEYİN!”

“ÜRETİCİYİ KÜSTÜRMEYİN!”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, fındık üreticisinin küstürülmemesi gerektiğini söyledi.

 VAR‘MIŞ’, GİBİ YAPMAYIN!

Fındığın tamamında kahverengi kokarcadan kaynaklı zarar varmış gibi davrananlara yönelik açıklamalarda bulunan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, “Üreticimizi küstürmeyelim. Bu ürünü gelecek yıllarda tekrar alıcılara getirecek olan üreticilerimizin olduğunu unutmayalım” dedi. 

“Bölgemizde ve ilimizde kahverengi kokarcadan dolayı üreticilerimiz şuanda fındıklarında bazı çürük ve kokarca zararlısıyla karşı karşıya” diyen Başkan Arslan Soydan, “Bu zarar boyutu Fatsa, Perşembe, Altınordu, Ünye ve diğer illerin sahil kesimlerinde kokarca zararlısının önemli derecede etkileri var” diye konuştu. 

“ÖNEMLİ DERECEDE KİMYASAL MÜCADELE YAPILDI”

Başkan Soydan, “Geçen yıl sonbaharda kokarca zararlısı evlerimize, balkonlarımıza, serendelere ve odunluklara doldu. Üreticilerimiz burada ne olduğunu gördü. Ziraat odalarımız, tarım ve orman il-ilçe müdürlüklerimiz iş birliği içerisinde kahverengi kokarcayla kışlak mücadele kapsamında ilaçlamalarla geçti. Havalar ısındıktan sonra tekrar bahçeye ve tarlalara döndü. Üreticilerimizde kokarca zararlısıyla mücadeleye devam etti. Önemli derecede kimyasal mücadele yapıldı. Bilinçli bir şekilde ilaçlama yapan üreticilerimiz oldu. Bu üreticilerimizin fındığında çürümeler olacaksa önlenmiş oldu. Fındığında ilaçlama yapan üreticilerimiz fındığını satabilir durumda, kahverengi kokarcanın yoğun olduğu bölgelerde ilaçlama yapmayan üreticilerimiz ise fındığını satmakta zorluk yaşadığını görüyoruz. Ama bunun yanında tüccarlarımıza, sanayicimize, ihracatçımıza üreticilerimizin fındığını korumada güvenmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi. 

“ÜRETİCİMİZE ÇOK BÜYÜK SAYGISIZLIK OLUR”

“Sektör üreticimizden başlar” diyen Soydan, “Sonra diğer sektörler ayakta durur. Ama bazıları hakkında üreticilerimizden şikâyetler alıyoruz. Fındığının randımanı iyi olmasına rağmen düşük randıman çıkarmaya çalışanların olduğunu da duyuyoruz. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Bu üreticimize çok büyük saygısızlık olur. Alın terinin, emeğinin karşılığını vermemek ve fırsatçılık olmuş olur. Fındık tüccarlarımızın bu gibi durumlara dikkat etmesinde fayda var. Üreticilerimiz manavlara güvenmek istiyor. Fındığın tamamında kahverengi kokarcadan kaynaklı zarar varmış gibi farklı bir fiyat uygulama var. Bu durum hiç hoş değil. Üreticimizi korumamız lazım. Üretici varsa bu sektör var, yoksa bu sektörün ayakta durma şansı yok. Üreticilerimize kahverengi kokarca zararı var denilip bunun üzerinden fiyat uygulaması yapanların yaptığı doğru değil. Üreticinin fındığında gerçekten kokarcadan dolayı bir zarar oluşmuşsa da bunu üreticiye en iyi şekilde izah etmesi lazım. Bu süreci en iyi şekilde bir bütün halinde üreticimiz korunarak sektörün ayakta durması önemli. Üreticimizi küstürmeyelim. Bu ürünü gelecek yıllarda tekrar alıcılara getirecek olan üreticilerimizin olduğunu unutmayalım.”

Soydan, “Önümüzde ki süreçte kokarca ile ciddi çalışmalarımız olacak. Üreticilerimiz kesinlikle panik yapmasınlar. Bütün kurumlarla iş birliği içerisinde mücadele yapacağız” dedi.

Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN



  • Pazartesi 24.8 ° / 17.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 23.2 ° / 16.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 23.6 ° / 16.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı