Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

UZMANA DANIŞIN!

UZMANA DANIŞIN!

UZMANA DANIŞIN!

Ailelerin heyecanla çocuklarının ilk kelimelerini duymayı beklediklerini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Konuşma ve Dil Terapisti Ecem İlayda Keşçi, “Fakat bazen bu kelimeleri duymak uzun sürebilir, gecikebilir. Çocuklarda konuşma gecikmesinin bazen bir nedeni olmazken bazen de genetik, psikolojik, sosyal veya gelişimsel bozukluklar gibi birçok etkene de bağlı olabilir. Eğer çocuğunuz 2 yaşında ve en az 50 farklı kelime söyleyemiyorsa mutlaka bir uzmana danışmalısınız” dedi.

Medical Park Ordu Hastanesi Konuşma ve Dil Terapisti Ecem İlayda Keşçi, çocuklarda gecikmiş konuşma hakkında açıklamalarda bulundu.

“GENETİK VE PSİKOLOJİK OLABİLİR”

Ailelerin heyecanla çocuklarının ilk kelimelerini duymayı beklediklerini dile getiren Dkt. Ecem İlayda Keşçi, “Fakat bazen bu kelimeleri duymak uzun sürebilir, gecikebilir. Çocuklarda konuşma gecikmesinin bazen bir nedeni olmazken bazen de genetik, psikolojik, sosyal veya gelişimsel bozukluklar gibi birçok etkene de bağlı olabilir” diye konuştu.

“ENDİŞELERİNİZ VARSA BEKLEMEYİN”

‘Çocuğum konuşmuyor, ne zaman endişelenmeliyim?’ sorusunun uzmanlara sık sık yöneltilen sorulardan biri olduğunu söyleyen Dkt. Keşçi, “Eğer çocuğunuz 2 yaşında ve en az 50 kelime söyleyemiyorsa mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Bu sınırdır, bununla birlikte 2 yaşında 2 kelimeli cümleler, 3 yaşında 3 kelimeli cümleler kurmasını ve artık 4 yaşındayken bir yabancı tarafından yüzde 100 anlaşılmasını bekleriz. Çocuğunuzun dil gelişimiyle ilgili endişeleriniz varsa bir uzmana danışmak için hiçbir zaman erken değildir, aksine ne kadar erken başvurulursa tedavi de bir o kadar etkin olur” şeklinde konuştu.

“EN İYİ İLETİŞİM OYUNLAR OYNAMAK”

Çocuğun dil gelişimini desteklemek için iletişime geçmenin en keyifli ve en verimli yolunun çocuklarla oyun oynamak olduğunu vurgulayan Keşçi, “Çocuklarla oyun oynarken model olarak dil gelişimini destekleriz. Örneğin, çocuğunuz işaret ederek su istiyor. Ona suyu verirken ‘hadi söyle!’ gibi baskılarda bulunmadan ‘su istiyorsun’ ‘su’ gibi model olmak o kelimeyi edinmesinde etkili olacaktır. Çocuğunuzun dil seviyesine uygun olarak ona seçenekler sunun; ‘mavi mi? , ‘kırmızı mı?’ ‘kamyonla mı oynayalım? , ‘arabayla mı oynayalım?’ bu soruların cevabı evet ya da hayır- değil seçeneklerden birine cevap vermesi gerekecek. Günlük rutinlerimizle de desteklememiz çok kolay. Örneğin; ‘günaydın!’ , ‘iyi geceler’ , ‘bay bay!’ , ‘yemek zamanı’ , ‘ellerini yıka’ gibi kelimeler kullanarak çocuğun dil becerilerini geliştirebilirsiniz.” dedi

Gecikmiş dil konuşma terapilerinin süresi kişiden kişiye değiştiğini söyleyen Keşçi; “Süreçte önce konuşmanın neden geciktiği belirlenir sonrasında çocuğun yaşına, dil seviyesine ve bireysel ihtiyaçlarına uygun özel bir terapi planı hazırlanır. Ebeveynlere çocuklarıyla iletişimlerini güçlendirecek, dil gelişimlerini nasıl destekleyeceklerine yönelik danışmanlık yapılır. Nasıl oyunlar oynanacağı, nasıl sorular sorulacağı, nasıl oyun kurulacağı gibi konularda destek olunur.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber Merkezi



  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 21.3 ° / 8.8 ° Güneşli