Bu kapsamda Ordu ili genelinde; Ormanlık alanlarda yetkili kurumlarca belirlenmiş olan mangal/semaver/ateş yakılabilecek mesire yerleri ile ormanlık alanların civarında yer alan, piknik yapılan, orman sayılmayan sahalarda mangal/semaver/ateş yakılabilecek yerler şu şekilde belirtildi:
“Ulubey Sayacabaşı A Tipi Mesire Alanı, Kabadüz Emine Pınarı Emine Pınarı A Tipi Mesire Alanı, Mesudiye Ilışar Ilışar B Tipi Mesire Alanı, Akkuş Küçük Kertil B Tipi Mesire Alanı, Akkuş Tekke Tepesi Aktepe C Tipi Mesire Alanı, Akkuş Killik Menekşe C Tipi Mesire Alanı, Korgan İteniçi A Tipi Mesire Alanı, Ünye Çetdağı A Tipi Mesire Alanı, Aybastı Kabaktepe A Tipi Mesire Alanı, Kabadüz Armutalanı Üniversite A Tipi Mesire Alanı, Çaybaşı A Tipi Mesire Alanı, Çatalpınar Keçili Olukdüzü B Tipi Mesire Alanı, Fatsa Dolunay B Tipi Mesire Alanı, Ulubey Uluğbey B Tipi Mesire Alanı, Çaybaşı Tekkiraz C Tipi Mesire Alanı, Kumru Döşekdibi C Tipi Mesire Alanı, Ünye Dağüstü C Tipi Mesire Alanı, Korgan Kayabaşı A Tipi Mesire Alanı, Ünye Çınarsuyu C Tipi Mesire Alanı, Kabataş Belen C Tipi Mesire Alanı, Çaybaşı Karaarmut C Tipi Mesire Alanı, Gölköy Güzelyurt C Tipi Mesire Alanı, Ulubey Sayacabaşı C Tipi Mesire Alanı, Aybastı Toraman Tepe Aybastı Perşembe Yaylası, Merkez Yoruz Ordu Kent Ormanı, Ünye Asarkaya Ünye Şehir Ormanı, Aybastı Kent Ormanı, Gürgentepe Çamlıca Tepesi Çamlıca Tepesi B Tipi Mesire Alanı, Ünye Kızılkaya B Tipi Mesire Alanı, Kabataş Asar Tepesi Asar Tepesi B Tipi Mesire Alanı, Ünye Çınarsuyu Tabiat Parkı, Dibektaşı Ulugöl Tabiat Parkı.”
Yine ayrıca bu alanlarda 31 Ekim 2020 tarihine kadar mangal/semaver/ateş yakılmasına saat 20:00’dan sonra müsaade edilmeyecek, izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek yasaklandı.
Kararın devamında ise şu açıklamalar yapıldı:
“Bahse konu mangal/semaver/ateş yakılabilecek yerler haricinde; ormanda veya ormanlık alanların civarında yer alan ve yakınlığı nedeniyle orman yangınlarına neden olabilecek yerler mangal/semaver/ateş yakılmasına yasak olan yerlerdir. Yasaklara uymayanlar hususunda; ormanlık alanlarda Orman İşletme Müdürlüklerince, orman sayılmayan alanlarda ise İl/İlçe Jandarma Komutanlıkları ve İl/İlçe Emniyet Müdürlüklerince adli ve idari işlemler uygulanacaktır.”
CEZALARA DİKKAT
Yapılacak denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda şu şekilde gerekli adli ve idari işlemler yapılacağı bildirildi:
“6831 Sayılı Orman Kanununun 08/02/2008 tarih ve 5728 sayılı yasa 105, 107 ve 110. maddelerinde belirtilen cezalar:
a- Orman teşkilatında görevli olanlardan yangın yerine yardım göndermeyenlerle, alaka göstermeyenler. (T.C.K. 170. mad. göre 6 aydan 3 yıla kadar hapis. 105/2 fıkra)
b- Kuraklık veya yangın nedeniyle olağanüstü zamanlarda alınan tedbirlere uymayanlara 392,00- TL. idari para cezası uygulanır. (107. mad. En büyük mülki amirce Kabahatler Kanununun 32. maddesine göre verilir.)
c- Orman İdaresince belirlenen konak yerlerinden başka yerlerde geceleyene 150,00-TL. idari para cezası uygulanır. (110/1 fıkra. Orman İşletme şefliklerince)
d- Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakan ve yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk edenlere. (1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası 110/2 fıkra)
e- Ormanlarda sönmemiş sigara veya yangına dolaylı yol açabilecek madde atmak. (1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası 110/2 fıkra)
f- Ormanlara dört kilometre mesafede ve 6831 Sayılı Orman Kanununun 31. ve 32. maddeleri kapsamına giren köy hudutları içinde anız ve benzeri bitki örtüsünü yakanlara. (1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası 110/2 fıkra)
g- Dikkatsizlik ve tedbirsizlikle orman yangınına sebebiyet verenlere 2 yıldan 7 yıla kadar hapis. (110/3 fıkra)
h- Kasten orman yakanlara 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 10.000 güne kadar adli para cezası (110/4 fıkra)
i- Terör amaçlı orman yakılması halinde müebbet hapis ve 20.000 güne kadar adli para cezası (110/5 fıkra) uygulanacaktır.” Haber: Furkan TOMAKİN