Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

YARARDAN ÇOK ZARARI OLABİLİR!

YARARDAN ÇOK ZARARI OLABİLİR!

MUHAKKAK TAHLİL YAPILMALI!

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, toprak tahlilleri yapılmadan atılan gübrenin yarardan çok zararı olabileceği konusunda üreticileri uyardı.

Üreticinin en önemli girdi maliyetlerinden biri olan gübreyi Ziraat Odalarına fiyat sorulmadan piyasadan gübre alınmaması gerektiğini söyleyen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Akça, üreticilerin gübre atmadan önce muhakkak toprak tahlillerini yaptırması gerektiği konusunda da önemli açıklamalarda bulundu.

 

ÖZELLİKLE MEVSİMİNDE FİYATLAR YUKARI ÇEKİLİYOR!

Gübre fiyatlarının bu süreçte yüksek seyrettiğinden bahseden Başkan Akça, “Çok fazla para kazanma hevesinde olan firmalar çiftçinin geleceğini ve kazancını düşünmeden, fiyatları arttırıyor. Özellikle de mevsiminde fiyatları yukarı çekiyorlar. Çiftçi bunu kullanmak zorunda olduğu için tam mevsiminde fiyatlara zam uygulanıyor. Buda üreticinin girdi maliyetlerini önemli derecede yükseltiyor. Bir ürünün en önemli girdi maliyetlerinden bir tanesi de gübresi. Dolayısıyla bu da üreticiyi zor durumda bırakıyor.”

 

“GÜCÜMÜZÜN YETTİĞİNCE UYGUN FİYATA SATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Ziraat odamızda gübreyi uygun fiyata satamasak bile piyasayı dengelemek için hamlelerimiz var diyen Akça, “Gübreyi gücümüzün yettiği kadar uygun fiyata satmaya çalışıyoruz. Çünkü bu ekonomiye dayanıyor. Önemli bir sermaye gerektiren bir durum. Dolayısıyla sermaye güçlü olmadığı için bizde imkanlarımızı zorlayarak gübre fiyatlarını stabil tutma konusunda veya üreticiyi zora sokmadan piyasada gübre fiyatlarının dengelenmesini sağlamaya çalışıyoruz ama bazı ürünler piyasada ziraat odalarından daha pahalı satılıyor. Bunun içinde üreticilerimizin ziraat odalarına fiyat sormadan piyasadan alış yapmamalarını öneriyoruz.” diye konuştu.

 

26 AZOT GÜBRE ATILACAK!

Akça, “Nisan ayının başından veya ortasından itibaren 26 azot gübre atılmaya başlanacak. 26 azot gübre fiyatları mevsim başlayınca yükselmeye başladı, buda çiftçimiz adına bizi üzüyor. Üreticinin girdi maliyetlerinden en önemlilerinden bir tanesi de gübre. Bizde burada üreticilerimize faydalı olabilmek için gücümüzün yettiği kadarıyla piyasayı dengelemeye çalışıyoruz. Allah inşallah daha fazla güç verirde üreticilerimize daha iyi imkân sunarız, bunun içinse var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya da devam ediyoruz” dedi.  

 

“MUHAKKAK TAHLİL YAPILMALI”

Üreticilerin gübre atmadan önce muhakkak toprak tahlillerini yaptırarak ve hangi gübreye ihtiyaç olduğunu belirleyerek gübre atmalarını rica ediyorum diyen Akça, “Çünkü toprak tahlili yapılmadan atılan gübre, belki toprağın ihtiyacı olmayan bir gübre oluyor ve buda yarardan fazla zarar sağlıyor. Onun için üreticilerimizin mümkün mertebe gübre atmadan önce toprak tahlili yapması gerektiğini, kurumumuzdaki ziraat mühendislerinin yönlendirilmeleri sonucu hangi gübreyi atmaları gerekiyorsa onu atmaları ve onu uygulamalarını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Özel Haber: Furkan TOMAKİN



  • Cuma 17.8 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı