“Fermuar sistemi ile yaşama yol ver” kampanyasının tanıtımı yapıldı.
Vali Muammer Erol, Sağlık Bakanlığı tarafından, “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver” sloganı ile başlatılan iletişim kampanyasının tanıtım programına katıldı.
Valilik konferans salonunda yapılan tanıtım programına, Vali Muammer Erol, Vali Yardımcısı Turgay Ergin, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dursun Tüzün, bazı daire müdürleri, sağlık çalışanları, öğrenciler katıldı.
1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası münasebetiyle sağlık hizmetlerinin sunumunda "Trafikte Ambulansın Geçiş İnceliğine Özen Gösterilmesi", Ambulansa "Fermuar Sistemi" ile yol verilmesi konusunda toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla "Fermuar Sistemi İle Yaşama Yol Ver" sloganı ile başlatılan iletişim kampanyası kapsamında düzenlenen tanıtım etkinliğinde konuşan İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammet Yasin Ergül, "Kentlerde vakaya ulaşma sürecini 10 dakikanın altında tutmak, kırsal kesimlerde ise ilk 30 dakikada vakaya büyük oranda ulaşmak acil sağlık hizmetlerinde öncelikli hedefimizdir. Ordu ili olarak 47 acil sağlık hizmetleri istasyonumuz bulunmaktadır. 68 acil yardım ambulansı, 1 obez yoğun bakım ambulansı, 4 kar paletli ambulans olmak üzere toplam 73 kara ambulansı ile hizmet vermekteyiz. İhtiyaç duyulduğunda hava ambulans hizmetiyle de vatandaşlarımıza hizmet verebilmekteyiz" dedi.
Asılsız ihbarlar konusun da bilgi veren 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Yeliz Çakar Güleş ise konuşmasında, " 2024 yılında yaklaşık 950 bin çağrıya cevap verdik, bu çağrıların 630 bini yani % 67’si asılsız ihbar ve gereksiz aramalardan oluşmaktadır. Tüm acil numaraların tek çatı altında toplandığı 2020 yılından bu zamana kadar 4 milyona yakın çağrı karşıladık. Bu çağrıların yaklaşık %32’si asıllı vakaya dönüşen çağrılar, %68’i ise maalesef asılsız ve gereksiz aramalardan oluşmaktadır. Görüldüğü gibi acil çağrılar, acil çağrı merkezini meşgul ederken, acil çağrı ihtiyacı olan insanların da çağrı merkezine ulaşmalarını engellemektedir." diye konuştu.
Yaşama giden yolda zamanın önemi ve fermuar sistemini ise Uzman Dr. Emre Şengün anlattı. Şengün, "Bakanlığımızca ülke genelinde istasyon sayımız 3.494, ilimizde ise bu 47 adettir. Kentsel vakalara 10 dakika içinde, kırsal vakalara ise 30 dakika içinde ulaşma hedefindeyiz ve istasyonlarımızı buna göre konuşlandırmaktayız. Bu konuda aşamadığımız, değiştiremeyeceğimiz tek şey zaman. Biz de bunun verimine etkin, hızlı bir şekilde kullanma çabası içindeyiz. Fermuar sistemi dediğimiz karayollarında geçişi öncelikli olan polis, ambulans, AFAD, itfaiye gibi araçların siren ve tepe lambaları yani sesli ve görsel ikazları kullanarak, öncelik isteyerek fermuar sistemi dediğimiz acil geçiş koridoru ile birlikte yaralıya veya bir hastaya erken müdahalesini sağlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Program, konuyla ilgili kamu spotlarının gösteriminin ardından sona erdi.
Haber Merkezi