Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

YAZ AYLARINDA BESLENMEYE DİKKAT!

YAZ AYLARINDA BESLENMEYE DİKKAT!

 

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Diyetisyeni Büşra Akşit Koldaş, yaz aylarında sağlıklı beslenme hakkında bilgilendirdi.

Yaz aylarında havaların ısınması ile birlikte metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışır bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek gerekir.

Yaz aylarında sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Özel Ordu Sevgi Hastanesi Diyetisyeni Büşra Akşit Koldaş, şu uyarılarda bulundu:

Kahvaltı çok önemli güne mutlaka sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıda hazır gıdalar, şeker oranı yüksek yiyecekler vb tüketilmemelidir. İçerisinde tüm besin gruplarını içeren (peynir, çiğ sebze, yumurta tam buğday ekmeği ) bir kahvaltı sağlıklı kişiler için en uygun kahvaltıdır.

Doğru miktarda uyku ve güne erken başlamak metabolizma hızı ve vücut sağlığı için önemlidir.

Gece geç saatlerde uyumak açlık hissine neden olur vücudun dinlenmesi ve yenilenmesi gereken bir saatte kalorili besinler tüketmek kilo artışına neden olur, uykusuzluk ve fazla kalori alımı nedeni ile vücut dinlenemez ve metabolizma yavaşlar.

Ara öğünlere dikkat edilmelidir gün içerisinde enerjinin korunması ve sürdürülmesi için öğün aralarında meyve, süt, yoğurt, kuruyemiş tüketilmelidir.

Öğle yemeğinde ve akşam yemeğinde sağlıklı besinler tüketilmeli kızartma ve hazır gıdalardan

kaçınılmalıdır ve akşam yemeği hava kararmadan tüketilmelidir.

Günlük su tüketimi çok önemlidir havaların ısınması ile birlikte vücudun günlük su ihtiyacı artacağı için günlük su tüketimi arttırılmalıdır. Kişiye göre su ihtiyacı değişmekle birlikte günlük ortalama 2 - 3 litre su tüketilmelidir.

Yaz aylarında sebze tüketimi oldukça önemlidir. Posa açısından zengin sebzeler metabolizmanın çalışmasına ve tokluk oluşmasına yardımcı olur. Sindirim sorunlarını önler. Ancak kızartma, kavurma, baharatlı ve fazla yağlı hazırlanan sebzeler tüketilmemeli sebzeler sağlıklı yöntemlerle (buharda, buğlama vb ) hazırlanmalıdır.

Meyveler günde 3 - 4 porsiyon olacak şekilde tüketilmeli ve miktar aşılmamalıdır. Geç saatlerde ve fazla miktarda meyve tüketiminden kaçınılmalıdır.

Şekerli, hazır meşrubat tüketiminden kaçınılmalıdır. İçeriğindeki yüksek şeker oranı nedeni ile kan şekerini yükseltir ve fazla kalori alımına neden olur.

Öğünlerde salata tüketilmesi tokluk hissi sağlar ve içerdiği lifler sayesinde sindirim sistemine faydalı olur.

Tatlı, hazır gıda vb tüketiminden kaçınılmalıdır.

Çay, kahve vücutta su kaybını arttıracağı için fazla miktarda tüketmekten kaçınılmalı ve şeker

kullanılmamalıdır. Mutlaka yanında su ile tüketilmelidir. Haber: Dilek TİRYAKİ



  • Cuma 15.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.3 ° / 9.1 ° false
  • Pazar 17.9 ° / 9 ° false