Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

YEMEK FİRMALARI İSYANDA!

YEMEK FİRMALARI İSYANDA!

 

 

Okulların yemek ihtiyacının ihalesiz bir şekilde verilmesine tepki gösteren Ordu genelindeki yemek firmaları 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda toplanarak basın açıklamasında bulundu.

 Tüm Türkiye genelinde Okullara taşımalı yemek ihtiyacının ihalesiz bir şekilde Öğretmenevlerine, Akşam Sanat Okullarına ve Kız Meslek Liselerine verilmesi kararına karşı Ordu İl ve İlçedeki Taşımalı Yemek Firmaları Temsilcileri’nden tepki geldi.

Cumhurbaşkanı, Hazine ve Maliye Bakanı ve Valiye seslenen Yemek firmaları adına konuşan Gökhan Eker, haksızlıkla mücadele ederek ekmeklerini koruyacaklarını belirtti.

KARARDAN YÜZ BİNLERCE KİŞİ ETKİLENİYOR

Karardan etkilenen yüz binlerce kişinin tepki gösterdiğini belirtilen açıklamada, “Türkiye genelinde okul yemek hizmeti veren yaklaşık 3000 firma, en az 30.000 çalışan ve tedarikçilerle birlikte yüz binlerce kişinin etkilendiği Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından taşımalı eğitim kapsamında eğitim gören öğrencilere verilen yemek hizmetinin mevzuata aykırı bir şekilde ihale yapılmadan, hazineyi zarara uğratarak öğretmenevlerine, kız meslek liseleri ve pansiyon okullarına yaptırılmasına karşıyız.” Denildi.

HAKKANİYETLİ BİR YAKLAŞIM DEĞİL

Bu durumun hakkaniyetli bir yaklaşım olmadığı vurgulanan açıklamada, “Öğretmenevlerinin ve akşam sanat okullarının kuruluş ve kurum amacına aykırı olan taşımalı yemek hizmetinin ne amaçla ihalesiz olarak verildiği anlaşılamamıştır. Taşımalı öğrenci yemeği hizmetinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsam dâhilinde ihale edilmesi gerekirken, kapsam dışında değerlendirerek ihalesiz bir şekilde verilmesi hakkaniyetli bir yaklaşım değildir.” Denildi.

KURUM VE KURULUŞLARIN AMACINA AYKIRI

Kurum ve Kuruluşların amacına aykırı olduğu belirtilen açıklamada, “Öğretmenevleri, eğitim çalışanlarının ihtiyaçlarına yönelik hizmet vermekte, akşam sanat okulları ise sadece eğitim öğretim amaçlı üretim yapabilmektedir. Taşımalı yemek hizmeti hem öğretmenevlerinin hem de akşam sanat okullarının amacına uygun değildir. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında taşımalı yemek hizmeti veren öğretmenevlerinde bu hizmet kapsamında çalıştırılan personellerin hiçbiri öğrenci (Stajyer, çırak vb.) değildir. Ayrıca bazı il/ilçelerde öğretmenevleri, yemek hizmetini başka firmalara yaptırarak Milli Eğitim Müdürlüklerine yeniden satış yapmaktadır.” denildi.

KAMU ZARARINA SEBEP OLACAK

Açıklamada Profesyonel yemek firmalarının hizmeti daha ucuza sunacaklarını belirtilerek, “Yaklaşık 15 yıldır devam eden ve taşımalı yemek hizmetinde profesyonelleşmiş firmaların kanun kapsamında rekabet ederek aldıkları ihaleler, devletin kaliteyi ucuza almasını sağlamıştır. Yeni dönemle birlikte rekabet ortadan kalkacak kamu zararına sebep olacaktır.” Denildi.

AMACIMIZ EKMEĞİMİZİ KORUMAK

Haksızlığın kaldırılması için mücadele edeceklerini de belirtilen açıklamada, “Bizler ekmeği için mücadele eden, kanunlara saygılı, vergisini ödeyen ve binlerce kişiye ekmek kapısı açan firmalarız. Bu basın açıklamasının amacı, ekmeğimizi korumaktır. Bu haksızlığın ve kanunsuzluğun ortadan kaldırılması için mücadele etmeye devam edeceğimizi bildiririz.” Denildi. Haber: Soner ÖZDEMİR

 



  • Cuma 17.8 ° / 9.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18 ° / 9.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı