Bugün, 6 Ekim 2024 Pazar

YOK ETTİ!

YOK ETTİ!

TEHDİT ALTINDA!

Ordu başta olmak üzere bölgemizde tarım alanlarını istila eden kahverengi kokarca böceği istilası nedeniyle büyük bir tehdit altında.

Özellikle fındık başta olmak üzere, fasulye, mısır, biber, salatalık ve daha birçok meyve ve sebzenin yetiştirildiği tarlalarda zararlara yol açan istilacı böcek, çiftçilerin korkulu rüyası haline geldi. 

Kahverengi kokarca, ürünleri çürütüp verim kaybına neden olurken, üreticileri ise çaresiz bırakıyor.

Her hafta Altınordu ilçesinde kurulan semt pazarında yıllardır Pazarcı Esnafı olan Seyhan Güler, kahverengi kokarca nedeniyle zarar ettiklerini söyledi. 

Boztepe köyünden geldiğini söyleyen Seyhan Güler, ilaçlama çalışmaları yapmalarına rağmen kokarca zararlısının önüne geçemediklerini ve ürün kayıplarının giderek çoğaldığını belirtiyor.

“KOKARCA TÜM SEBZELERİ VE MEYVELERİ YOK ETTİ”

“Kahverengi kokarca nedeniyle artık nefes almakta güçlük çekmeye başladık” diyen Güler, “Fındık mevsimine kadar görünmüyordu ama fındıktan sonra evlerin dışına, tarlalarımıza akın ettiler. Tarlada fasulyelerimiz dökmedi, bostan, biber olmadı. Birçok mahsulümüz kahverengi kokarca nedeniyle olmadı, olanda az oldu. Komşumuz bu sene fındığını olduğu gibi bıraktı, toplamadı. Fındık toplarken işçi yevmiyesi verdik fındığımızı satarken 60-70 liradan sattık. Fındık yarı yarıya düştü. Olan fındık ise işçi parasına gitti. Sebzelerimizde olmadı. İlaçlama yaptığımızda sebzeyi yiyemiyoruz. Fındıktan önce gözükmüyordu, fındık bitti ortaya çıktı. Meyvelerin şekli bozuldu. Tarlama o kadar bakım yaptım sebzem olsun diye tarlama mahsul toplamaya giremedim. Kokarca tüm sebzeleri, meyveleri yok etti. Tek kelimeyle zarardayız” diye konuştu. 

“ÇAMAŞIRLARIN İÇİNE YUVA YAPIYOR”

“Güneylerde çok fazla kokarca var” diyen Güler, “Hava sıcak olduğunda adeta evimizin dışı kokarcaya boyanıyor. Öldürmekten bıktık. Uçtukları için kolay kolay ölmekte bilmiyor. Astığımız çamaşırların içine yuva yapmış. Arıların oğul atması gibi yuva yapıyorlar. Önceden uçmuyorlardı şimdi çoğunu öldürüyoruz, öldüremediğimiz uçup gidiyor. Ne meyvemiz kaldı, ne sebzemiz. Allah sonumuzu hayır etsin” dedi.

Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN



  • Pazar 27 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.5 ° / 16.7 ° Güneşli
  • Salı 21.2 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı