Dalında olgunlaşıp örtülere döküldükten sonra fındıkları çuvallayarak harmana götüren üreticiler, örtülerini de toplayarak ürünü satışa hazır hale getirirken fındık işçiliğinde de ciddi oranda kar etmiş oldu.
HER YÖNÜYLE TASARRUF!
File örtüsü serildikten sonra fındığın olgunlaşıp döküldüğünü söyleyen Mustafa Temiz, “Ulubey ilçesi Şekeroluk Mahallesindenim. 6 senedir bahçeme file seriyorum. Filenin metrekaresi 6 TL. File serdiğim için çok memnunum. File işçi alan içinde almayan içinde çok avantajlı. Her şekilde işçilikten ve maliyetten tasarruf ediliyor. Olgunlaşan ürün filenin üstüne düştüğü için üretici toplama maliyetinden kurtarabiliyor. Dolayısıyla filenin de bir iki sezonda maliyetini çıkartabiliyor. Bir de fındık da en az 1-2 randıman da artmış oluyor. Bu da üreticiye kiloda 2 ila 5 lira arasında bir katkı sağlıyor” dedi.
“HEM ZAMANDAN KAZANDIK HEM DE MADDİ YÖNDEN”
“Fındık ayı kendim de dahil olmak üzere çoğu üreticimiz için eziyet ayıydı” diyen Temiz, “Fındık zamanı gelmesi köye gitmek istemediğimiz bir aydı. File serdikten sonra fındığın eziyeti, üzerimizde ki o ağırlığı ve yükü de gitti. 4 kişi bir günde 10 dönüm yer serebilir. 4 kişi ise bir günde 10 dönümlük yeri toplayabilir. Fındık işi artık fileyle birlikte 1-2 günlük iş olmaya başladı. Yaklaşık 1,5 tonluk fındığımız oluyor. Daha öncesinde kendimiz de topladığımız oluyordu işçi de aldığımız da oluyordu. Hem zamanımız gidiyordu hem paramız. Şimdi ise hem zamandan kazandık hem de maddi yönden. Bir kişi aldığı fileyi 10 yıl boyunca kullanabiliyor. Filenin de ömrü uzun oluyor. 10 dönümlük bir yeri işçi almak istediğimizde 60 bin liralık işçi yevmiyesi veririz. Ama şimdi 10 dönümlük yeri 4 kişi alabiliyoruz” diye konuştu.
“HER YIL SATIŞLAR 3’E KATLIYOR”
Aynı zamanda file satışı yaptığını da dile getiren Temiz, “Bu süreçten sonra filenin satışına yetişilmez. Bundan sonra yoka düşülecek ürünlerden biri. Gün geçtikçe file yaygınlaşıyor. Her yıl satışlar 3’e katlıyor” dedi.