Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

YÜKSELMESİ BEKLENİYOR!

YÜKSELMESİ BEKLENİYOR!

YÜKSELMESİ BEKLENİYOR!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan: “Fındık fiyatlarıyla ilgili bu tarihlere kadar fındık fiyatlarının en az sezon içerisinde çıktığı fiyatlara tekrar yükselmesi beklentisi içerisindeyiz.”

Uzun süredir düşük seyreden fındık fiyatlarını değerlendiren TZOB Yönetim Kurulu üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, yakın zamanda bir fiyat artışı beklediklerini ifade etti.

 

UZUN ZAMANDIR DÜŞÜK SEYREDİYOR

Fındık fiyatlarının uzun zamandır düşük fiyattan seyrettiğine dikkat çeken Başkan Soydan, üreticinin fındık fiyatlarının yükselmesi beklentisi içerisinde olduğunu açıkladı.

Başkan Soydan, “Fındık fiyatları çok uzun zamandır 22-23 lira bandında devam ediyor. Bugünkü fiyatta 23 lira en alt rakam olarak piyasada mevcut. Çok uzun vadede düşük bir fiyatta devam ediyor ama tabi diğer tarafta da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 22 liralık taban fiyatından dolayı TMO’yu üretici kendisine bir güvence olarak görüyor.” diyerek fındık fiyatlarını değerlendirdi.

 

FİYAT ARTIŞI BEKLENTİSİ SÜRÜYOR

Üreticinin fiyat artışı beklentisinin sürdüğünü ve o yüzden de elindeki fındığı piyasaya indirmediğini açıklayan Başkan Soydan, “Üretici elindeki fındığı fiyatlar düşük olduğu için indirmiyor pazara.  Fiyatların artmasını bekliyorlar. Böyle bir fiyat artışı da bekliyoruz. Taban fiyat TMO’nun fiyatıdır.” diyerek açıklamada bulundu.

 

YILIN 12 AYI İHRACAT YAPILIYOR

Fındık ihracatının yılın 12 ayı yapıldığına da dikkat çeken Başkan Soydan, “Fındık ihracatı 1 yıllık bir süreçtir. Yani fındık, hasat edildikten sonra bir kısmı üreticinin evlerinde bir kısmı da manavlarda kalan sürekli 12 ay ihracatı olan bir üründür. Üretici ilk hasat döneminde yükselen bir fiyatın karşısında belli bir kısım üretici yüksek fiyatları bekledi. Sonra elinde tuttuğu için ve belli bazı manavların da elinde şu anda stok fındık var. Bunların hepsine bakıldığında bunların üzerinden belli alıcılar bir fiyat politikası tutturdular.” dedi.

 

İSTİKRARLI BİR FİYAT OLUŞMASI LAZIM

Başkan Soydan, istikrarlı bir fiyatın oluşmasını isteyerek “Alıcılar ucuza fındığı almak için, satıcılar ve üreticiler de fındığı yüksek fiyattan satmak için direniyorlar. Ama fındığımız gerçekten dünyada kaliteli ve öyle fiyat operasyonlarını hak etmeyen bir ürün. Onun için istikrarlı bir fiyatının oluşması lazım. Bu günlerde de belli bir fiyat çıkış yaparsa zaten üretici de fındığını pazara indirerek o fiyatları değerlendirecektir.” dedi.

 

TMO’NUN TABAN FİYATI GÜVEN VERİYOR

TMO’nun sunduğu taban fiyatın üreticiye güvence verdiğinin altını çizen Başkan Soydan, fındıkta devlet güvencesi olduğu sürece fiyat sıkıntısı yaşanmayacağını söyledi. Fındıkta fiyat mücadelesinin olacağını da belirten Başkan Soydan, fındığın 25-26 lira seviyelerine çıktıysa o fiyatları hak ettiğini sözlerine ekledi.

 

TMO’NUN ELİNDE FAZLA STOK OLUŞMADI

TMO’nun elinde fazla bir stok oluşmadığını da vurgulayan Başkan Soydan, “TMO’da önemli bir stok yok, fındık aldığı sayılmaz zaten. Bir de belli bir fındığı iç fındık olarak kendileri işletip iç fındık olarak da piyasaya sürüyorlar. Önümüzdeki hasat döneminde devletin de müdahalesiyle hasattan önce iyi bir taban fiyatın açıklanması, alım kararlarının açıklanması fındıkta istikrarsızlığı ortadan kaldırır.” dedi.

Başkan Soydan, fındık üreticisinin önümüzdeki sezon da mağdur olmayacağının altını çizerek TZOB olarak da iyi bir taban fiyatı oluşması ve hasattan önce açıklanması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyerek sözlerini sonlandırdı. Özel Haber: Soner ÖZDEMİR



  • Cuma 22 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.1 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 20.6 ° / 11.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu