Uzmanlar, 2018-2023 Tütün Kontrolü Planına göre Türkiye'de sigara içenlerin sayısının 15 milyondan fazla olduğunu belirtiyor.
Türkiye’de 15 yaş ve üzeri toplam nüfusta her 4 kişiden en az 1'inin sigara kullandığı belirtiliyor. Hal böyle olunca bu orana göre yaklaşık 20 milyona yakın kişinin düzenli sigara içicisi olduğu açıklandı.
Türkiye’de, kişi başına düşen ortalama günlük sigara tüketim adedi sayısında 17,1 ile dünya birincisi olduğu belirtildi. Bu rakamın Yunanistan’da 15.7, İsrail’de, 15.5 ile Japonya ve Avusturya’da 15.4 adet olduğu açıklandı.
İLK SIRALARDA!
Uzman Doktor Ali Coşkun, ülkemizde son yıllarda sigara içilmemesini sağlamak için yapılan toplum yararına kanun değişiklikleri, takip ve kontroller olmasına rağmen sigara içilmesinde dünyada maalesef ilk sıralarda olduğumuzu vurguladı.
“HASTALIKLARA ZEMİN HAZIRLIYOR”
Dr. Ali Coşkun, “Sigaraya bağlı olarak gelişebilen kanserlerin başında akciğer kanseri olmak üzere; gırtlak, ağız boşluğu, yutak, mide, yemek borusu, kalın bağırsak, pankreas, böbrek, mesane, meme ve kadınlarda rahim ağzı kanserleri gelmektedir. Kanserler dışında, vücudu her türlü tahrip eden hastalıklara zemin hazırlayan sigara; kalp hastalıkları, damar tıkanıklıkları, koloniler tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH), felç atakları, şeker hastalığı gibi birçok hastalığın da kolayca gelişmesine uygun zemin hazırlar” dedi.
“AİLENİN GELECEK NESİLLERİ OLAN ÇOCUKLARA DA KÖTÜ BİR ROL MODEL OLMAKTADIR”
Uzm. Dr. Ali Coşkun, “Aynı zamanda ailenin gelecek nesilleri olan çocuklara da kötü bir rol model olmaktadır. Nesillerin sanki gelecek kuşaklara gen aktarması gibi, genetik olarak değil ama davranış psikolojisi olarak, adeta içiciliği de aktarabilmektedir” diye konuştu.
“BİR KİŞİ ORTALAMA BİR AYDA BİN 500 LİRA SİGARAYA PARA ZİYAN ETMEKTEDİR”
Uzm. Dr. Ali Coşkun, “Özellikle orta gelir ve daha aşağısındaki aileler için ailesi veya kendisi için pahalı bulup alamadığı her eşyanın eksikliğinden de sigarayla çöp ettiği paraların sorumluluğu vardır. ‘Çok zenginim içerim’ diyenlere de o parayı, muhtaç olan kişilere vermenin daha ulvi bir görev olduğunu hatırlatmak isterim. Bir kişi ortalama bir ayda bin 500 lira sigaraya para ziyan etmektedir. Bir muhtaç aileye her ay bu para verilse veya eksik olan bir ihtiyaç alınsa ne güzel ve faydalı bir iş olur değil mi? O halde sigarayı terk edelim. Artık yeni bir hayata başlayalım. Kansersiz bir yaşam için, kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalıkları olmadan, tertemiz bir yaşam için ilk adımı sigarayı bırakarak atalım. O bizi bırakmadan, biz onu bırakalım. Sigarayı bırakalım, hayatımızı kurtaralım” şeklinde konuştu.
Haber: Müberna AVCI