Tarih: 25.09.2024 09:08

ZİRAİ KREDİDE YENİ DÖNEM!

Facebook Twitter Linked-in

Her yıl fındık üreticisinin kullandığı zirai kredilerin bu yıl tamamını nakit alamayıp, yüzde 70’i başak karta ayni, yüzde 30’u ise nakit alabileceğini duyan üretici neye uğradığını şaşırdı. 

Fındık üreticisinin her yıl kullandığı zirai kredilerin bu yıl yüzde 70'i ayni, yüzde 30'u da nakit olarak kullanabilmesine ilişkin konuşan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Kullanılacak zirai kredilerin yüzde 30’unun başak kartlara yatırılması, yüzde 70’inin de üreticiye verilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

“NAKİT PARAYA İHTİYAÇ DAHA FAZLA OLUYOR”

“Zirai krediler kullanım açısından diğer krediler gibi zorluk göstermiyor” diyen Başkan Akça, “Alınan zirai kredilerin doğru kullananları tenzih ederek söylüyorum farklı amaçlarla kullanılıyordu. Ev, araba almak için veya farklı bir ihtiyacını kullanmak için kullanılıyordu. Bu kredinin amacı üreticinin bağına bahçesine bakıp, ürünün kalitesini ve verimini artırmak için yapılan desteklerdi. Yanlış yapılan uygulamalar sonucunda da Tarım Bakanlığı ve Ziraat Bankasının ortak görüşüyle bir karar alındı. Kullanılan tarımsal krediler yüzde 100 faiz indirimli kredinin yüzde 70'ini akaryakıt ve benzeri tarımsal girdiler için ayni, yüzde 30'unu da nakit olarak kullanabilecek. Doğu Karadeniz Bölgesinde makineli tarım yapılamadığı için mazot giderleri çok fazla olmuyor. Bölgemizde birçok hizmet, işçilik insan gücüne dayandığı için nakit paraya ihtiyaç daha fazla oluyor. Dolayısıyla kullanılacak zirai kredilerin yüzde 30’unun başak kartlara yatırılması, yüzde 70’inin de üreticiye verilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. 

“İŞÇİLİK İNSAN GÜCÜNE DAYANIYOR”

Başkan Akça, “Daha önce tarımsal destek olan alan bazlı ve mazot desteği bu sene birleştirildi. İkisi aynı kalemde ödenecek. Yapmış olduğumuz girişimler sonucunda da üreticiye nakit olarak ödeme yapılacak. Bölgemizde işçilik insan gücüne dayandığı için bu paranın nakit olarak verilmesinin doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Özel Haber: Sümeyye TOMAKİN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —