Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, 2024 yılını değerlendirdi.
Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından 2024 yılında bitkisel üretim ve hayvansal üretim alanlarında birçok proje hayata geçirildi.
“TOPYEKÛN MÜCADELE”
2024 yılında yapılan çalışmalardan kısaca bahseden İl Müdürü Kemal Yılmaz; “İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli mesai arkadaşlarımızla birlikte önceki yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da güzel çalışmalara imza attık. İlimizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik projeler uygulamaya 2024 yılında da devam ettik. Oluşturduğumuz örnek bahçelerde dekara 350-400 kg verim değerlerine ulaştık. Kahverengi kokarca zararlısına karşı Sn. Valimizin himayelerinde tüm paydaşlarımızla birlikte topyekûn bir mücadele çalışması başlattık. Bakanlığımız tarafından temin edilen biyosidal ilaçları kullanarak, yaklaşık 140 bin kışlakta ilaçlama çalışmaları gerçekleştirdik. Toplamda 15 ilçemizde 424 mahallede 280 bin kışlakta ilaçlama çalışması yapmayı planlıyoruz. Biyoteknik mücadele kapsamında 3600 feromon, 600 adette hunili tuzak kullanarak mücadele çalışmalarına katkı sağladık. Ayrıca Biyolojik mücadele kapsamında 28 bin samuray arısını doğaya bıraktık” dedi.
“İLİMİZ EKONOMİSİNE YAKLAŞIK 300 MİLYON TL KATKI SAĞLADIK”
İlimizde ürün çeşitlendirilmesi konusunda önemli çalışmaların yapıldığından bahseden İl Müdürü Kemal Yılmaz; “İlimizin coğrafi işaretli ürünü olan kivide 8 bin 600 ton üretimle ilimiz ekonomisine yaklaşık 300 milyon TL katkı sağladık. Ülkemizde lider konumda olduğumuz bal üretiminde bu yıl da ülkemizi karış karış gezen arıcılarımız 13 bin tonun üzerinde bal üretimi gerçekleştirdi. İlimiz için önemli bir sektör olan arıcılıkta, balın dışında diğer arı ürünlerinin de üretiminin artırılmasına yönelik çok sayıda proje uyguladık. 121 km kıyı şeridine sahip ilimizde denizde ve iç sularda yer alan kafeslerde 5 bin tonun üzerinde levrek ve Türk somonu üretildi. İlimizde davalı alanlar dışında kalan mera varlığımızın tamamında tespit, tahdit ve tahsis çalışmaları bitirildi. 38 bin hektar alanda 41 adet Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi uygulanmış, toplam mera varlığımızın %76’sında ıslah çalışmaları tamamlandı” ifadelerini kullandı.
“YAKLAŞIK 50 BİN ÜRETİCİMİZE EĞİTİM VERİLDİ”
2024 yılının denetim ve eğitim çalışmaları açısından da çok yoğun geçtiğini vurgulayan İl Müdürü Yılmaz; “Vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşmaları için Gıda Kontrol Ekiplerimizce ilimiz genelinde 13 binin üzerinde gıda denetimi yapılmış ve 3 bin 500 adet numune alınmıştır. Su ürünleri denetim ekiplerimiz tarafından sürdürülebilir avcılık için yıl boyu denetimlere devam edilmiş olup,1.260 adet denetim gerçekleştirilmiştir. Yine hayvan sağlığı ekiplerimizce 625 Bin aşılama çalışması ve 1 Milyonun üzerinde sağlık taraması yapılmıştır. Bakanlığımızın asli görevleri arasında yer alan eğitim ve yayım faaliyetleri kapsamında, yaklaşık 50 Bin üreticimize eğitim verilmiştir” dedi.
“BUGÜNE KADAR 50 MİLYON TL’LİK YATIRIMI HAYATA GEÇİRDİK”
2024 yılının projelerle dolu bir yıl olduğunu belirten İl Müdürü Yılmaz; “Bolaman Havzası Projesi kapsamında 20 üreticimize 60 baş simental ırkı gebe düve, 25 üreticimize 1.325 adet küçük baş hayvan dağıttık. Yine aynı proje kapsamında 119 üreticimize 89 bin doz varroa ilacı dağıtılmış, 33 dekar kivi bahçesi tesisi sağlanmıştır. Proje kapsamında bugüne kadar 50 milyon TL’lik yatırımı hayata geçirmiş olduk. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında toplam 34 adet proje sahibi yatırımcı ile hibe sözleşmesi imzaladık. Yine bu Program kapsamında 24 üreticimize fındık hasat filesi desteği verdik. Yine Bakanlığımız ve DOKAP tarafından desteklenerek İl Müdürlüğümüzce yürütülen Fındık bahçelerinde yenileme, arıcılık, süt sığırcılığı, seracılık, kivi yetiştiriciliği, patates yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği vb. konularda 22 milyon TL tutarında 16 farklı projeyi hayata geçirdik. 2024 yılında yapmış olduğumuz çalışmalarda bizlerden desteğini esirgemeyen Sayın Bakanımıza, Sayın Valimize, Sayın Milletvekillerimize, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza, paydaş olduğumuz tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Ama en büyük teşekkürü mesai mefhumu gözetmeden çalışan değerli mesai arkadaşlarıma ve her şartta üretime devam eden siz değerli üreticilerimize etmek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle siz değerli üreticilerimizin yeni yılını kutluyor, ürünlerinizin bol kazançlarınızın bereketli olmasını diliyor, saygılar sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber: Sümeyye TOMAKİN