Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Levent AKTAŞ


11 AYIN SULTANI, HOŞ GELDİN!!

11 AYIN SULTANI, HOŞ GELDİN!!


Ramazan geldi, hoş geldi. Ramazan ayı bugün başladı. Oruç tutanların yeme ritmi bundan böyle 1 ay süreyle “sahur-iftar” şeklinde olacak. Yani daha sağlıklı bir beslenme ritmine geçmiş olacaklar. İnsan bedeni yapısal olarak “günde iki öğün beslenmeye” ayarlanmış. Bütün mesele sağlıklı bir sahur ve iftar yemeği...

Bin aydan daha hayırlı olarak görülen Kadir Gecesi’ni de içinde bulunduran en mübarek vakitlerin ayı Ramazan'ın ilk günündeyiz.

Ramazan ayı bu yıl 13 Nisan Salı günü başladı. Müminlerin 30 gün boyunca oruç tutarak nefsini terbiye edeceği bir bu ayda Rabbim hepimize sağlıklı ve huzurlu günler nasip etsin.

Koronavirüs salgını nedeniyle evlerde geçecek ramazan ayında, bizlere de çok büyük görevler düşüyor. Alınan tedbirler akşam vakitlerinde evlerimizde kalmamızı gerektiriyor. Gündüzleri de buna dikkat etmemiz gerekiyor. Medyada ve dijital ortamlarda yüce dinimiz İslam'la veya başta oruç olmak üzere ibadetlerle ilgili bir çok çalışmayı yakından takip ederek, bir nebze olsun, dinimizi daha da iyi öğrenmeye sahip olacağız.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalardan satır başlarını sizlere de aktarmam gerekirse...

Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi, Ramazan ayında 'hep birlikte biraz fedakarlık yapacağız'. Bu mübarek ay boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Sadece Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmeler hizmetlerini paket servisle sınırlandıracak. Yine Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilemeyecek. Bu uygulamadan etkilenecek lokanta ve kafe gibi işletmecilere mevcut desteklere ilave olarak bazı katkılar sağlayacak. Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının da prim yüklerini üstlenecek, ayrıca bunlara kişi başı 1500 TL nakdi ödeme yapılacak.

Sorumluluk bilinciyle hareket etmek, yanlış, zayıf, mesnetsiz bilgilerden kaçınmanızı diliyorum. Gereksiz konular ve tartışmalarla zihinlerinizi meşgul etmeyin, fitne ve tefrikaya sebep olabilecek her türlü tutum ve davranıştan uzak durun, lütfen!!

Mevcut şartlarda teravih namazını camilerde değil, evlerimizde kılmanın daha uygun olduğuna karar veren yetkili mercilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Elbette gönlümüz istiyordu ki teravih namazlarımızı camilerimizde kılalım. Çoluğumuzla çocuğunuzla o coşkuyu camilerde yaşayalım. Ancak salgın hastalık tehlikesi, teravih namazının uzun süre kapalı mekanda kalmayı gerektirmesi, belirti göstermeyen vakaların varlığı gibi nedenlerden dolayı geçen sene olduğu gibi bu sene de teravih namazlarımızı evlerimizde kılacağız. Tabii acı ve üzücü böyle bir duyuruyu yapmak benim için çok acı ama sağlık çok önemli. Şayet bu süreçte salgının seyrine göre camilerimizde teravih namazı kılabilme imkanı olursa bunun da kararını  sizlere duyuracağım.

Ramazan ayı 12 Mayıs Çarşamba günü sona erecek ve ardından Ramazan bayramı başlayacak.

Rahmet kapılarının sonuna kadar aralandığı Ramazan Ayı adım adım ilerlerken, bir ay boyunca oruç tutacak olan müminler ilk orucu tutmanın sevincini yaşıyor. Bu yıl Ramazan ayının ilk iftarı bu akşam yapılacak.

Ramazan Bayramı 13 Mayıs Perşembe günü başlıyor. 15 Mayıs, Cumartesi günü bitiyor.

Hepimize sağlıklı, huzurlu, mutlu nice güzel Ramazanlar diliyor, Allah'ın rahmeti ve bereketi hepimizin üzerine olsun diyorum.

Hayırlı Ramazanlar...