Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Muzaffer GÜNAY


  DEPREM DEYİNCE JAPONYA’YI HATIRLIYORUM

  DEPREM DEYİNCE JAPONYA’YI HATIRLIYORUM


                                             

         

                Her şeyden önce, Elazığ ve Malatya’da meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar dileriz.

                Millet olarak kenetlendik, bir ve beraber olduk. Bu, az buz bir meziyet değil. Ne kadar onur ve gurur duysak az gelir. Dünya’da bizim gibi tasa ve üzüntüyü paylaşan toplumlar ne kadardır bilemem ama bildiğim, kara günlerde birbirimizi kollamakta pek mahiriz. Örnek bir milletiz vesselam.

                Acımızı azaltan bir önemli husus ise, 6,8 ‘lik şiddete rağmen hayatını kaybeden ve yaralananların oldukça az olmasıdır. Çok şükür.

                Yıkılan binaların yetersiz malzeme kullanıldığı için yerle bir olduğu hereksin gördüğü bir tablodur. Mesela yan yana 6 bina var, kat sayıları da nerede ise eşit. Fakat, beş tanesi sapasağlam ayakta kalırken, sadece bir tanesi yerle bir oldu. Bu bize bir şeyler anlatıyor işin hakikati. Anılan binanın yapım esnasında diğerlerine nispetle sağlam yapılmadığını gösteriyor. Amiyane tabirle malzemeden çalınmış demek ki.

                Bu bir sorumsuzluk örneği aynı zamanda. Daha çok kâr etme hırsı böyle bir şey olmalı. İnsan hayatını önemsememe. Ne biçim bir anlayışsa artık. Denetlemeler de demek ki yeterince yapılmıyor anlaşılan..

                Esas yıkıcı olan deprem değil, sorumsuzların yaptığı binalar, karton gibi darmadağın oluyor. Tedbir gerektiği gibi alınmayınca vahim sonuçları da kaçınılmaz olmakta. Dere kumundan yapılan bina ve meskenler çabucak yıkılır. Haber bültenlerinde buna dair hüzünlü manzaralara tanık olduk.

                Kenetlenme dedik. Sayın Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakan ve bürokratlar depremzedelerin acılarına bizzat giderek ortak oldular. Memleketin her tarafından yardım yağdı adeta. Millet ve devlet tam manası ile bütünleşti.

                AFAD, JANDARMA, İTFAİYE gibi resmi acil müdahale ve kurtarma ekipleri ile İnsani Yardım Derneği, Deniz Feneri gibi sivil teşkilatlar yöreye koştu.

                Acun Ilıcalı’nın programında (TV 8) trilyonlar birikti. Yardımseverlik yarışı tavan yaptı. Bu vesile ile emeği geçen ve yardımda bulunanlara teşekkür ederiz.

                Deprem değil, ihmal yıkar dedik. Evet öyledir. Teknoloji çok gelişti. Depreme ( zelzele) dayanıklı bina yapımında Japonya hepimiz için örnek olmalı. 60 katlı binalar bile mesela 8’lik bir depremde bile ayakta kalıyor. Bilimsel ve teknolojik imkanlarla depremleri en az hasarla atlatmak mümkün. Japonlar, körü körüne biri kadercilik anlayışa sığınmıyor, aklını çalıştırıp dünyaya örnek oluyor.

                Fizik kanunları diye bir gerçek var. İnsana saygı diye bir ahlak var. Para için insan hayatı ile oynanmamalıdır. Denetlemeler de daha dikkatli yapılmalıdır.