Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Abdullah ALTAŞ


... VE SUFLÖRLER DEVREYE GİRER

... VE SUFLÖRLER DEVREYE GİRER


Suflör; tiyatroda oyunculara, rollerinde unuttukları sözleri, izleyiciye duyurmadan söyleyip hatırlatan kişiye denir.  Suflör, sahnenin görünmeyen bir yerinde durur.

Ülkemizin güneyindeki terörden canı yanan Türkiye, teröre büyük bir darbe vurmak için karar verir. Tam da bu sırada kulaklara bir haber gelir. O haber şudur." Ülkemizde siyasi cinayetlerin olabileceği" haberi. Dışarıdaki suflörler bu haberi içerideki oyunculara fısıldarlar. İçerideki oyuncular da, gayet sanatsal! ve ustalıklı! bir şekilde adreslere ulaştırırlar.

Amaç, Türkiye'ye gözdağı vermek, Ülkemizin güneyine yapılacak operasyondan vazgeçirmek. İhtimalki bu tarz sufleleri daha önceden ülkemizde belki bir çok defa denemiş olabilirler, bu alışkanlıklar buradan geliyor olabilir.

Bu bir şantaj olabileceği gibi bir manipülasyonda olabilir, blöf de olabilir.

Muhtemelki içerideki oyunculara, dışarıdaki suflörler kimlerdi? diye sorulduğunda, alınacak cevap şudur"Hatırlamıyorum! " Böyle bir söylenti var." "Bilmiyorum"

İçerideki oyuncular, oyunu daha iyi oynasınlar diye dışarıdan suflör aracılığı ile gerçekten  bir  sufle yapılmış mıdır?  Yoksa içerideki oyuncuların, siyasi olarak bir fayda elde ederiz diye kendilerinden kaynaklanan bir durum mudur?

 Böylelikle siyasi menfaat elde edebileceklerini düşünmüş olabilirler mi?

Yoksa bir taşla bir kaç kuş mu vurmak istediler?

Yoksa dışarıda ki suflörlerin  günahları! mı alındı?

Veya içerideki oyuncular , dışarıya mı sufle yaptılar?  Bir sufle karışıklığı söz konusu.

"Isıracak köpek dişini göstermez" derler. Bu sufle ayak oyunları geçmişte kalmış komedi filmlerinde geçen sahnelerden izlemişizdir.   Kendini güçlü gösterme çabası içinde olan aktör, tehdit ettiği kişiden dayak yer.

Bu sufle oyunlarının hangi çeşidi olursa olsun, ister içerideki suflör, ister dışarıdaki suflör... Ülkemiz, Allah’a şükür! Bayatlamış sufle oyunlarına pabuç bırakmayacak kadar güçlüdür.