Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Abdullah ALTAŞ


AHH! STATÜ AH! NE FENA ŞEYSİN SEN!

AHH! STATÜ AH! NE FENA ŞEYSİN SEN!


 

Eskiden, ister istemez bir Anadolu kadınının konuşmasına kulak misafiri olmuştum.

Şöyle diyordu Anadolu’nun saf ve masum, çilekeş kadını, "Bir erkek kahvehaneye gitmezse onun erkek olduğu nereden belli olacak?"

Evet, bizde toplum olarak böyle bir algı oluşmuş. Ülkemizin her yerinde hemen hemen böyle bir yaşam tarzı olduğu için bu algı hepimize yerleşmiş.

Bu örneği şunun için verdim. Hiyerarşi ve statü konumunda üst sıralarda bulunanlar, hiyerarşinin, statünün altta olanlarını toplum içinde azarlamazsa, falan olduğu, filan olduğu nasıl anlaşılacak?  Statü sahibi bağıracak, azarlıyacak ki, kim olduğu anlaşılsın...!  Yoksa statünün üst konumunda oldukları nasıl anlaşılacak?

Statünün aşağı basamaklarında bulunanlar, üsttekilerden toplum önünde azarlandıklarında  hiç şunu diyen olur mu? "Ohh... Bu azarlamadan çok etkilendim, bu azardan çok istifade ettim!"  Statünün üst konumunda bulunanların çoğu nedense tenkitlerini azarlayıcı biçimde toplum önünde yaparlar, bu da ayrı bir psikoloji. Acaba tenkitlerini yol gösterici bir biçimde, sakin bir yerde yapsa nasıl olur? Bu daha faydalı olmaz mı? Sevgi ve saygı daha iyi perçinleşmez mi?

Yoksa azarlamamak bir zayıflık mı? Yoksa böyle daha iyi mi deşarj olunuyor?  Yoksa amaç etraftaki bir çok kişiyi de şahit tutarak haddini bildirmek mi? Yoksa daha üstteki bir amire görevini ne kadar titizlikle yaptığını göster mek mi?  Veyahut, "Kızım sana söylüyorum, gelinim sen işit" deyip diğer uzanamadıkları, teftiş edemedikleri alt statülere mesaj verip görevlerini yapmalarını sağlamak mı dır.?

Statü farklılığı ne yazık ki, ülkemizde daima bir iletişim engeli olmuştur. Statü sahibi astlarıyla hatta vatandaşlarla sağlıklı bir iletişim kuramamaktadır. Farklı bir kurumda müdür olan bir dostum bana şöyle demişti: "Ben emekli olduktan sonra insanları kucaklamaya başladım."

İnsan psikolojisi, toplum psikolojisi mantıksal olmaktan ziyade duygusaldır. Usulüne uygun hareket edilmediğinde daima mağdurun yanında yeralır. Kültürümüzde ve toplumumuzda mağdur yüceltilmiştir. Mağdur  haksızken, haklı duruma geçebilir. İletişim bir ustalık işidir.

Ahh statü! Sen yok musun? Sen! Ne fena şeysin sen!

"İnsanların statüleri farklı olabilir ama onurları eşittir.!"