Bugün, 16 Eylül 2024 Pazartesi

Soner SAĞIR


ALIN TERİ!

Karadeniz’in yeşil altını fındıkta hasat devam ediyor.


5 Ağustos itibarıyla sahil kesimde başlayan hasatla birlikte, üreticiler fındıklarını toplamaya başladı.

Zorlu arazilerde fındık toplayan üreticiler, yıl boyunca binbir emek verdiği bahçelerinde fındık hasadına start verirken, zaman zaman verdikleri emeklerinin karşılığını alamadıklarından yakınıyor.

Bahçe temizliği, fındık toplama işçiliği derken olan fındığını da masraflarına anca yeten fındık üreticileri hak ettiği değeri de bulamadıklarına yakınıyor.

İlimize fındık toplamaya gelen mevsimlik tarım işçileri her yıl yaptığı fiyat bozgunluğunu bu yıl da yaptılar. Ziraat odalarının oluşturduğu yevmiye fiyatlarına uymayan mevsimlik tarım işçileri dudak uçuklatır fiyatlar teklif ederken, söyledikleri miktarların aşağısında fiyat veren üreticilerin bahçelerine de girmemekte ısrar ediyor. 

Üretici ise verdikleri emeklerin karşılığını alamayıp topladıkları fındığında masrafa gittiğini ve kendilerine bir şey kalmamasından dert yanıyor. 

Her yıl hak ettikleri değeri görmemelerinden yakınan üreticiler, her yıl aynı senaryonun olmasından çok sıkıldıklarından bahsediyor.

Yevmiye fiyatlarına gelince direnen ama fındık toplamaya gelince ortalıklarda olmayan mevsimlik tarım işçileri, her yıl üreticileri zor duruma düşürüyor.

Üretici emeğinin, alın terinin karşılığını almak istiyor. 

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle… Hoşçakalın…