Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Abdullah ALTAŞ


AMAN, FINDIĞI İHMAL ETMEYİN...

AMAN, FINDIĞI İHMAL ETMEYİN...


2021 yılının ilk yarısını yaşadığımız şu aylarda, fındık üreticilerinin, fındık çiftçisinin dışındaki kişiler de bir gayret var. Fındık üreticisinin boynu bükük olduğu için doğal  olarak   bu kadar gayret yok. Fındık üreticisinin maalesef gayreti kırılmış...

Ama onun dışındaki kişilerin, kuruluşların, etkili ve yetkililerin, kravatlı, peşin satan gibi oturup beyan at verenlerin fındık ürünü ile ilgili büyük hevesleri! ve gayretleri! var.  O kadar coşku ve moral fındık üreticilerinde yok. Fındık üreticisi dışındaki birtakım kimselerin fındık ile ilgili birçok hayali, rüyası ve planı var. Üretici kendi öz diyarında adeta sömürge haline getirilmiştir.

Arkadaş! Fındık üreticisi haklı olarak endişe ediyor da, fakat sen niye endişe ediyorsun!

Bu kravatlı beyefendiler, beş yıldan beri aynı fiyattan satılan fındıktan dolayı üreticilerin moralinin  bozuk olduğunu biliyorlar. Bu moral bozukluğundan dolayı, fındık çiftçisi, fındık bakımını ihmal eder diye endişe ediyorlar.

Morali bozuk fındık üreticisinin adeta yanaklarını  pişpişleyerek moral vermeye, motive etmeye çalışıyorlar. Bunlar, şöyle  diyorlar.  "Bakın, şöyle yaparsanız, dekar başına iki kat fındık alırsınız" (hiç moralinizi bozmayın demek istiyorlar.)

Burada fındık fiyatından hiç söz etmiyorlar. ( Bak ürününü iki katına çıkarırsan daha fazla para alırsın) demeye getiriyorlar.  Böylelikle fındık üreticilerinin gönlünü almaya! teselli etmeye! çalışıyorlar. (üreticinin morali bozulupta, bir sene sonraki ürün için tembellik etmesin istiyorlar.)

Başka ne diyorlar?" Gübreyi aman ihmal etmeyin, şu gübreyi mutlaka kullanın!" "Bak! yağmur yağdı, bak! kar yağdı, üreticinin yüzü güldü..." İnsaf yahu! sen o anda milletin yüzüne ne zaman baktında üreticinin yüzünün neden dolayı güldüğünü anladın? "Fındığınıza şöyle bakım yapın, böyle bakım yapın"  (Yeterki bizi fındıksız bırakmayın, demeye getiriyorlar)

"Fındığınızı sulayın! damlama sistemi yaparak sulayın" diye akıl verenler var. Bunlar fındığı galiba sera ürünü zannediyorlar!

"Fındıktan şu kadar ihracat yaptık, şu kadar döviz aldık." ( Fındık üreticisini onore etmeye çalışıyorlar)   Bunlar, üreticiyi teselli etmek ve coşturmak için, "Organik fındık rağbet görüyor, organik fındık çalışması genişliyor." (sizde, emek ederek masraf ederek organik kaliteli fındık üretin , biz sizden ucuza alarak pahalıya satarız, diyemiyorlar) Ver gazı... Ver gazı...

"Fındıkta sigorta yaptırmayan yanar..." diyorlar  (Üretici hangi tür yansın...)  Allah aşkına! Hiç, fındığın kilo başına beş yıldan beri fiyatının yerinde saydığını söyleyen, bunun için yırtınan efendi! var mı? Ama, çiftçi küser, fındığa gerekli özeni göstermez, (bize de yeterli fındık gelmez) diye yırtınanları görüyoruz.

Beş yıldan beri fındık fiyatı yerinde sayarken, işçi gübre v.s. fiyatları kat kat artıyor diye yırtınan varmı?

Sadece yırtındıkları bir konu var, o da şu, çiftçiye "Aman fındığı ihmal etmeyin!"