Bugün, 20 Mart 2026 Cuma

Abdullah ALTAŞ


AMPUTE MİLLİ FUTBOL TAKIMIMIZ

AMPUTE MİLLİ FUTBOL TAKIMIMIZ


Ampute, tıp dilinde, iyileşmesi imkansız görülen bir organı kesip atmak anlamına gelmektedir.

Bazı sebepler neticesinde kaza geçirmiş ve bir takım uzuvları kaybolan kişilere "ampute" denmektedir.  

Böyle durumda olan insanların psikolojisini düzeltmek, sosyal hayata uyum sağlatmak, üretime katkı sağlatmak, bulundukları durumu kendilerine hissettirmemek, bulundukları bu durumun bir eksiklik olmadığını hissettirmek, morallerini sağlam tutmak için, kendilerinin toplumun üretken bir ferdi olduklarını, ikinci planda olmadıklarını göstermek için kendilerine üretime yönelik birtakım görevler verilmektedir. Bu görevler değişik branş ve alanlarda olabilmekte, birçok kerede, uzuvları yerinde olan insanlardan daha başarılı olmaktadır.

İşte bu başarı alanlardan bir tanesi de futbol dur.

Ampute futbolu 2. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkmış spordur. İlk başlarda savaşlarda yaralanan gazileri "rehabilite" etmek için, ("Rehabilite" kelimesi Türkçe'de "yeniden alıştırmak, hastalık veya  gözden düşme nedeniyle toplumdan uzak kalmış bir kimseyi yeniden topluma kabul etmek" anlamına gelmektedir.)  oynanan oyun daha sonra gittikçe yaygınlaşarak ülkelerin resmi ampute takımları kurulmuştur.

Dünyada zaman içinde yaygınlaştığı gibi, ülkemizde de ampute milli takımımız kurulmuştur.

Ampute Milli takımımız oyuncularını, gazilerimiz, kaza geçirmiş veya doğuştan bir bacağı kesilmişolan oyuncular oluşturmaktadır.

Fiziksel olarak engeli olan ama ruhen engelli olmayan ampute milli takımımızın başarılarını televizyondan izlerken milyonlarca vatandaşımız, hepimiz, heyecandan hop oturup hop kalktık, duygulandık. Ve nihayetinde, bedeni engeli olan ama zihni engeli olmayan Ampute Milli Takımımız Dünya şampiyonu oldu..

Engelli vatandaşlarımızın, çok az paralara spor dallarında göstermiş olduğu başarılar, kafaları engelli ama kendileri normal gözüken bol paralı sporcularımıza örnek olmalıdır.

Ampute milli takımı oyuncularının hırsı, gayreti, çalışkanlığı a milli futbol takımı oyuncularına ders olmalı... bence kendilerine sürekli bu yürekli futbolcuların maçları izletilmeli, bu şekilde motive edilmeliler.. belki o zaman kendilerinden biraz da olsa utanırlar ve akılları başlarına gelir..