29-sizler, erkeklerle cinsel ilişkide bulunuyor, yol kesiyor ve meclislerinizde her türlü arsızlığı mı yapıyorsunuz? Buna rağmen kavminin ona cevabı: "Eğer doğru söyleyenlerden isen haydi Allah'ın gazabını bize getir" demekten öteye geçemedi.
30-Lut da: "Ey Rabbim, kötü yola giden bu topluma karşı bana yardım et" dedi.
31-Elçimiz İbrahim'e o müjdeyi getirdiklerinde: "Biz bu kent halkını yok edeceğiz, çünkü onların halkı zalim oldular" dedi.
32-İbrahim: "Lut da orada" dedi Elçiler: "Biz orada kimlerin olduğunu iyi biliriz. Biz onu ve ailesini kesinlikle kurtaracağız. Sadece karısı orada kalanlarla birlikte kalacaktır" dediler.
33-Elçilerimiz Lut'a geldiklerinde, onların gelmelerinden dolayı tasalandı ve üzüntüden bunaldı. Onlar şöyle dediler: "Korkma ve üzülme. Biz seni ve aileni kesinlikle kurtaracağız. Ancak karın orada kalanlarla birlikte kalacaktır."
34- "Biz bu kent halkına yoldan çıkmaları sebebiyle gökten, azap indireceğiz."
35- Biz, o kentte düşünen bir toplum için apaçık bir ibret bıraktık."
NOT. Bu ayetlerde verilen misalleri ve mesajı iyi anlamak için Ad ve Semud kavimlerinin başına gelenleri ve akıbetlerini araştırmanızı tavsiye ederim.
36-Meden halkına da kardeşleri Şuayb'ı gönderdik. O: "Ey kavmim, Allah'a kulluk ediniz. Ahiret günü için ümitli olun. Yeryüzünde bozgunculuk yapmaya çalışmayın" dedi.
37-Onu yalanladılar. Bunun üzerine onları şiddetli bir deprem yakaladı. Kendi yurtlarında çöküp kaldılar.
38-Ad ve Semud toplumlarını da helak ettik. Helakleri evlerinin kalıntılarından size belli olmaktadır. Şeytan onlara yaptıklarını güzel gösterip, onları doğru yoldan ayırmıştı. oysa onlar gerçeği görebilirlerdi.
39-Karun'u, Firavun'u ve Haman'ı da helak ettik. Musa onlara apaçık deliller getirmişti de onlar yer yüzünde büyüklük taslayıp kabul etmediler. Oysa bizden kaçıp kurtulamadılar.
40-Her birini günahından dolayı yakaladık: Onlardan üzerine taş yağdırdıklarımız oldu. Onlardan bazılarını şiddetli bir ses yakaladı. Bazılarını yere batırdık ve bazılarını da suda boğduk. Allah onlara asla zulmetmedi. Fakat onlar kendi kendilerine zulmediyorlardı.
41-Allah'tan başkasını dostlar edinenlerin örneği, ağ yapan örümceğin durumu gibidir. Çünkü barınakların en dayanıksızı örümceğin ağıdır. Keşke bilselerdi!
42-Kuşkusuz Allah, onların Kendisinden başka ne tür bir şeye yalvardıklarını bilir. O çok güçlüdür ve her işinde bir hikmet vardır.
43- İşte bu örnekleri Biz bütün insanlara veriyoruz. Oysa onları ancak bilenler anlar.
44-Allah gökleri ve yeri gerçek olarak yarattı. Bunda inananlar için kesin b ir işaret vardır.
45-Sana Kitab'ı oku, namazı dosdoğru kıl. Çünkü namaz çirkinliklerden ve azgınlıklardan alıkoyar. Allah'ı anmak en büyük şeydir. Allah ne yaptığınızı bilir.
46-Zulmedenleri hariç, kitap sahipleri ile en güzel şekilde tartışın. Ve: "Bize indirilene de, size indirilene de inandık. Bizim Rabbimiz de, sizin rabbiniz de birdir. Biz O'na teslim olmuşuzdur" deyin.
47-Aynı şekilde sana da bu Kitab'ı indirdik. Kendilerine kitap verdiklerimiz ona inanırlar. O insanlardan da ona inanan vardır. Bizim ayetlerimizi kafirlerden başkası inkar edemez.
48-Sen Kur'an'dan önce herhangi bir kitap okumuyordun ve onu elinle yazmıyordun. Aksi takdirde, yanlış peşinde olanlar hakkında şüpheye düşerlerdi.
49-Oysa tam aksine, Kur'an, kendilerine ilim verilenlerin gönüllerinde apaçık ayetler halindedir. Bizim ayetlerimizi, zalimlerden başkası inkar edemez.
50-Onlar: "Ona Rabbinden ayetler indirilseydi ya!" dediler. De ki: "Ayetler yalnız Allah'ın katındadır.. ben sadece apaçık bir uyarıcıyım."
51-Kendilerine okuduğun Kitab'ı sana indirmiş olmamız onlara yetmedi mi? Çünkü; Bunda inanan bir toplum için kesinlikle rahmet ve öğüt vardır.
52-De ki: "Benimle sizin aranızda tanık olarak Allah yeter. O, göklerde ve yerde olanları bilir. Batıla inanıp Allah'ı inkar edenlere gelince, işte onlar gerçekten kaybedenlerdir.
53-Senden azabın çabuk gelmesini istiyorlar. Eğer belirlenmiş bir süre olmasaydı, o azap kesinlikle onlara gelirdi. Ve azap onlara ansızın onlar farkına varmadan gelirdi.
54-Senden azabın çabuk gelmesini istiyorlar. Oysa cehennem inkar edenleri çepeçevre kuşatacaktır.
56-Azabın onları tepelerinden ve ayaklarının altından sardığı gün Allah onlara. "yaptıklarınızın cezasını çekin" der.
