Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Mustafa KÖKSAL


ANTRENÖRLER

ANTRENÖRLER


Bütün antrenörlerin kendileri için bir felsefi yöne koşmaları lazım, tarz bulmalı. Antenör de önce kendini tanımalı. Niye bunu seçtiğini, takım çalıştırmadaki stili, bu alandaki çizdiği hedefi...

Herkes olabilir antrenör, iyi, kötü..

Önce zayıf nerem var, gülü olduğum yönüm ne demeli. Önündeki engelleri, neler ile karşılaşacağını, öngörü yönünü bilmeli.

Sporcuları tanımalı, öncelik bu onlar nedir; Ona takıma uygun mu, birbirini tamamlayabilecek oyuncu grubu mu, yada birbirinden ayrı tipteki oyuncu grubu mu? Ssahada olumlu düşünecek kadarlar mı, güven motivasyonları yerinde mi?

Futbolu seviyorlar mı yürekten, takımdaşlık ruhu var mı, hedefi ne oyuncunun, önüne çıkacak engelleri yıkabilecek güçte mi?

Yada sen başkası olmalıyım derken hiçliği bulabilirsin hocam, antren farklı biri olmalı kulvarında, iyi öğreten, motive edebilen, ilişki kurabilen sporcu ile, spordan gelen olmak.

Yaratıcı ise bunu sporcuya yansıtan olmalı, uyum önemli takımda, takımdaşlığı artıracak görüşte olmalı.

Lider hoca olmak zordur da niye başaramasın, istiyorsa. Riski seven, alan biri olmak, dürüstlük en başta olursa, takımda sporcuda kalıcı etki bırakmış ise, önce kendini değil sporcuyu düşünen ise, oyuncuyu kısıtlamayan stilini yaratıcılığını gelişiminde destek olan ise, oyuncuya oyuna değer verebiliyorsa ve onlara en iyi hocalık oyundaki sizin düşüncenizi aşılayabilen ise, yaklaşımı baba ata tarzı ise, oyuncuların sizi tanımasına izin verenseniz, güvenmelerini arzuluyansanız, bunlar  öğrenir diyenseniz takım olmuşsunuz demektir.

Ben hayatım boyunca bunu yaptım. 1983’ten beri sporcularıma güven verdim onlarda  bana hep başarı, gurur...

TEŞEKKÜRLER hayatımda benle olan her sporcuma, siz beni ben sizi bu alanda taşıdık...Antrenörlük taşıyabilmektir.