Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Abdullah ALTAŞ


ARI BEYLERİ

ARI BEYLERİ


Evvel zaman içinde kalbur saman içinde arı beyleri varmış. Bu arı beyleri ballarını, sadece çiçekten, şekerden, tatlı şeylerden alırlarmış. Gel zaman git zaman, bu arı beylerinin yardımcıları, vezirleri, yaptıkları araştırma neticesinde, arı beylerine şöyle bir tavsiyede bulunmuşlar, beylerine bir tüyo vermişler. "Arı beylerimiz! siz bal yapma konusunda sadece çiçeklere, şekerli şeylere odaklanıyorsunuz!  Biz yeni bir bal kovanı tesbit ettik gayretinizi ve dikkatinizi oraya verin!"

Arı beyleri merakla vezirlerine, yardımcılarına sorarlar  " Bizi merakta bırakmayın! Nerede bulunur bu bal kovanı "derler. Yardımcı arılar, vezir arılarbeylerine cevap verir. "Fındık ağaçlarında!"

Arı beyleri yardımcı arılardan aldıkları bu tüyo üzerine çalışmaya koyulurlar. Hakikaten, bir müddet sonra birkaç yıl içinde yaptıkları çalışma neticesinde, arı beyleri gerçek balı hemde çok miktarda bulmuşlardır. Arı beyleri bu bal kazancı sayesinde şöyle demişlerdir. "Ballar balını bulduk, kovanımız yağma olsun!"

Arı beylerinin bu sözünü duyan yabani arı beyleri dur bakalım! Siz biraz önce ne demiştiniz! Kovandan yağmadan söz etmiştiniz! Size yedirmeyiz! Demezler mi!

Bu yabani arılar gerçekten çok yabani imiş, hiç acımaları yokmuş. Eğer elindeki bal kovanını onlara vermezsen iğneleriyle normal arı beylerini sokuyorlarmış.

Çivi çiviyi söker derler ya, arı beyleri de yabani arı beylerine demişler. "Yabani arı beyleri! Gelin aramızda bir bölüşüm yapalım! İlave olarak size bir iyilik yapalım! Bu balları toplaması, çalışması bizden olsun, size biraz daha fazla pay verelim!

Bu güzel adilane! paylaşım önerisine yabani arılar olmayan bıyıklarını burarak sinsice gülmüşler ve 'şimdi oldu' demişler.

Vezir ve yardımcı arı beyleri bu işe şaşırmışlar arı beylerine, "beyimiz, siz çok taviz verdiniz!" demişler. Arı beyleri yardımcılarına "ne yapalım! yabani arılar sofrasındayız!  Ayakta kalabilmek için böyle yapmak zorundayız" demiş.

Yardımcı arı beyleri, yabani arı beylerine taviz veren beylerine şöyle demişler. "Beyim! İşçi arılara bu durumu nasıl anlatacağız? demişler. Arı beyi "Bu çok kolay" demiş. Nasıl demiş vezir arılar.

Arı beyi "Fındık balının aromasından deodorant yapıp onlara koklatacağız." demiş. Bu duruma yardımcı arılar şaşmış kalmışlar.

Onlar erdi muradına, biz çıkalım kerevetine.